Een thuiszorgmedewerkster helpt met huishoudelijke taken
NOS Nieuws

Stopzetten thuishulp mag niet zomaar

De gemeente Dantumadeel mag niet zomaar stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Dat heeft de rechtbank in Groningen beslist.

Volgens de rechtbank kan de gemeente zo'n besluit pas na 1 januari nemen, als de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van kracht is. Dan nog kan het niet zonder overleg met de mensen die de vergoeding krijgen. Ook moet er iets in hun situatie zijn veranderd sinds het laatste besluit over hun vergoeding.

De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor zo'n honderd andere gemeenten. Ook die hebben mensen met een beperking een brief gestuurd met de mededeling dat hun vergoeding stopt, zonder dat er overleg is geweest.

Echtpaar wint zaak thuishulp

Brief

Dantumadeel stuurde inwoners eind september een brief over het stopzetten van de huishoudelijke hulp op 1 januari. Dan wordt de nieuwe WMO van kracht.

Een bejaard echtpaar (88 en 89) spande de rechtszaak aan, omdat ze zeggen dat ze zonder hulp niet zelfstandig kunnen blijven wonen. Gesteund door een belangenorganisatie vochten zij de beslissing aan.

Korting

In de WMO staat dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van mensen met een beperking, en niet langer het Rijk. De gemeenten krijgen daarvoor minder geld dan het Rijk altijd beschikbaar had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl