Bijna 40 procent van alle Nederlanders heeft door ruzie geen contact meer met een deel van de familie ANP

Bijna 40 procent van alle Nederlanders heeft door ruzie geen contact meer met een deel van de familie. Dat blijkt uit de eindejaarspeiling van het Netwerk Notarissen

Het gaat vooral om ruzies tussen broers en zussen, of ouders en hun kinderen. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar.

De notarissen zien steeds vaker familieruzies, vertelt directeur Lucienne van der Geld in het NOS Radio 1 Journaal. "We zien het vooral als familieleden bijvoorbeeld een erfenis moeten afwikkelen, maar ook aan testamenten die opgesteld moeten worden. Men wil niet dat iemand erft met wie er geen contact meer is."

Volgens Van der Geld gaan de ruzies meestal over geld. "Men zegt vaak: het gaat om het principe. Maar uiteindelijk gaat het toch om het geld."

'Het gaat toch meestal om het geld'

De wet houdt geen rekening met wel of geen contact.

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen

Gemiddeld hebben mensen al twaalf jaar geen contact, zag het Netwerk Notarissen. "Je merkt wel dat mensen het heel moeilijk vinden om tegen een notaris te zeggen: mijn zus mag niet van mij erven. Ze hebben het idee dat als ze het zo vastleggen op papier, de kans dat het ooit nog goedkomt is opgegeven."

Bij het niet vastleggen van erfgenamen in een testament, bepaalt uiteindelijk de wet wie de erfgenamen zijn. Iets waar volgens Van der Geld te weinig mensen zich bewust van zijn. "Wij willen met dit onderzoek in de maatschappij een signaal afgeven", zegt Van der Geld. 

"De wet houdt geen rekening met wel of geen contact met familieleden. Je ziet dat nu met de ramp met de MH17. Het kan zomaar gebeuren dat je logische erfgenamen uiteindelijk niet van je erven omdat ze met jou in het vliegtuig zaten. Het kan dan zijn dat de erfenis bij een familielid terechtkomt met wie je misschien helemaal geen contact had."

STER reclame