Veel van de terreurverdachten belandden in Guantanamo Bay AFP

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft na de aanslagen van 11 september meer gewelddadige verhoormethodes gebruikt dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit gelekte delen van een rapport dat de Senaatscommissie voor Inlichtingen vandaag naar buiten brengt.

In het rapport staat dat CIA-agenten hebben gedreigd om een gevangene seksueel te mishandelen met een bezemsteel. Onduidelijk is of het dreigement is uitgevoerd.

Ook zou al-Qaida-lid Abdel Rahman al Nashiri zijn bedreigd met een boormachine. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op de USS Cole in 2000. Nashiri is uiteindelijk niet mishandeld met de boor, blijkt uit het rapport.

Uitgeschreven verhoren

Het oorspronkelijk vuistdikke rapport bevatte zo'n 6000 pagina's, maar de Senaatscommissie heeft dat uit veiligheidsoverwegingen teruggebracht tot ruim 500 pagina's. 

Het document bevat een overzicht van verhoormethodes door de jaren heen. Er staan ook twintig uitgeschreven verhoren van terreurverdachten in. 

Nep-executies

Uit het document blijkt ook dat CIA-ondervragers een of meerdere gevangenen hebben gedreigd te executeren. In de uitgelekte tekst staat niet hoever de agenten gingen bij hun nep-executies.

Na de terreuraanslagen in 2001 gaf president Bush zijn akkoord voor nieuwe, gewelddadigere verhoormethoden door de CIA. Sommigen methoden, zoals waterboarding, werden later als marteling bestempeld en zijn daarna verboden door president Obama. 

Het rapport gaat ook in op de effectiviteit van de gewelddadige verhoormethodes. De onderzoekers concluderen dat de regering-Bush de effectiviteit van de 'martelmethodes' overschat heeft. In het rapport staat dat de gewelddadige verhoren niet tot nieuwe informatie hebben geleid.

Het Witte Huis heeft beveiligingsmaatregelen getroffen uit angst dat het Senaatsdocument, dat vol gruwelijke details staat, kwaad bloed zet bij mensen.

STER reclame