Basketbal-international Nick Oudendag
NOS Sport

Basketballers op EK tegen Kroatië

De Nederlandse basketballers zijn op het EK van 2015 ingedeeld in groep C en gekoppeld aan Kroatië, Slovenië, Georgië, Griekenland en Macedonië.

Op de wereldranglijst van de FIBA staat Griekenland tiende, Kroatië twaalfde, Slovenië dertiende, Macedonië 32ste en Georgië 53ste. Nederland, dat voor het eerst in 25 jaar weer op het EK actief is, heeft geen klassering.

Het toernooi wordt in Frankrijk (Montpellier en Lille), Duitsland (Berlijn), Kroatië (Zagreb) en Letland (Riga) gespeeld en begint op 5 september. Omdat Oranje in de groep van Kroatië terechtgekomen is, speelt het al zijn poulewedstrijden in Zagreb.

"Een zware poule", kon bondscoach Toon van Helfteren niet anders dan constateren. "Onze kansen zijn minimaal, al dacht iedereen dat ook bij de kwalificatie voor het EK. Als we de poule doorkomen, zou dat opnieuw uniek zijn. Maar we gaan voor elke kans."

Gestuurde loting

De spreiding over Europa is een gevolg van de politieke en economische instabiliteit in Oekraïne, dat het EK eigenlijk zou organiseren, maar daar onder meer door de annexatie van de Krim en de oorlogssituatie in het oosten van het land vanaf moest zien.

De loting was uit commerciële overwegingen overigens enigszins gestuurd. Elk organiserend land mocht vooraf een partner kiezen in de poule. De Duitsers inviteerden Turkije, Letland sloot een bondgenootschap met Estland. Daar kwam maandag ook Litouwen nog bij. De Slovenen wisten voor de loting ook al dat ze in de buurt - want in Zagreb - zouden spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl