Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag
NOS Nieuws

Nog nooit zo veel zelfmoorden

Vorig jaar hebben 1854 inwoners van Nederland zelfmoord gepleegd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het zelfmoordcijfer is nog nooit zo hoog geweest. In 2012 maakten 1753 mensen een eind aan hun leven, 101 minder dan vorig jaar.

Het aantal gevallen van zelfdoding stijgt al voor het zesde achtereenvolgende jaar. Sinds 2007 is het cijfer met 37 procent gestegen, van 1353 naar 1854. Dat staat gelijk aan 11 per 100.000 inwoners.

Middelbare leeftijd

Ruim de helft van de mannen en vrouwen die hun leven beëindigen, is tussen de 40 en 65 jaar. Ook onder jongeren tussen de 10 en 20 jaar is het aantal zelfmoorden iets gestegen, van 2 naar 3 per 100.000 inwoners.

Veel meer mannen dan vrouwen plegen zelfmoord, zij maken 70 procent uit van alle gevallen van zelfdoding.

'Niemand zou mogen sterven door zelfmoord'

Crisis

De stijging valt samen met de periode van economische crisis, analyseert Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. Hij ziet een duidelijk statistisch verband, en dat is ook zichtbaar in de zelfmoordcijfers van andere Europese landen.

Overigens is het zelfmoordcijfer in Nederland, ondanks de forse stijging van de afgelopen jaren, relatief laag in vergelijking met andere Europese landen. Vooral in Noord- en Oost-Europa is de sterfte door zelfdoding hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl