Sportverenigingen zien leden vertrekken ANP

Het aantal leden van sportverenigingen is met 1,2 procent gedaald. 3,9 miljoen Nederlanders zijn lid van een of meerdere sportverenigingen. Dat blijkt uit cijfers van sportorganisatie NOC*NSF. Het is voor het eerst deze eeuw dat er sprake is van een afname.

NOC*NSF schrikt niet van de cijfers, maar erkent dat er werk aan de winkel is. “Het hoort bij sport dat je af en toe een wedstrijd verliest. Het is aan ons om volgend jaar weer te winnen.”

NOC*NSF stelt dat de daling onder meer te maken heeft met de economische malaise. “Er zijn bij veel gezinnen keukentafelgesprekken geweest”, zegt woordvoerder Geert Slot. “Zeker bij mensen met kinderen die lid waren van twee of drie clubs gaat het mes erin. Dan is het een kwestie van kiezen en sneuvelt er een lidmaatschap.”

Sociale media

Ook sociale media spelen volgens Slot een rol. “Veel mensen gaan op eigen houtje sporten. Door smartphones en sociale media heb je soms geen club meer nodig.”

Het is volgens NOC*NSF niet zo dat mensen steeds minder actief worden. “De versporting van de samenleving, zoals we die noemen, groeit nog steeds. Tien miljoen mensen sporten, dus dat is een heel mooi aantal. Maar het neemt niet weg dat veel clubs het zwaar hebben.”

Geld

De daling van het aantal leden betekent dat sportverenigingen moeite hebben de begroting op peil te houden. “Het gaat altijd om drie dingen”, zegt Slot. “Het geld, de leden en de vrijwilligers. Met andere woorden: de stijging van de huur, de daling van het ledental, plus de moeite die een club moet doen om mensen in hun vrije tijd te strikken voor club-klussen. Dat in veel gemeenten de subsidiepotten steeds leger worden, helpt natuurlijk ook niet. En: minder leden betekent ook minder bar-omzet.”

Contributie

Sportverenigingen aarzelen met verhoging van de contributie, uit vrees dat dat leidt tot nog meer opzeggingen. “Je ziet daarom dat veel kleine clubs nauwer gaan samenwerken”, zegt Slot. “Soms fuseren ze zelfs, zoals bij ‘Zwaluwen’ in Utrecht.”

‘Zwaluwen Utrecht 1911’ ontstond in 2005  uit een fusie tussen Zwaluwen Vooruit en VV Utrecht. Het is nu een omni-sportclub: je kunt er ook hockeyen, tennissen en biljarten.

“Bij Zwaluwen zie je dat schaalvergroting goed kan uitpakken”, zegt Slot. Het complex ligt midden in de wijk Kanaleneiland en de bewoners hebben dus wat te kiezen. De vereniging kan met dik 2000 leden een stootje hebben. Er zijn mensen in vaste dienst gekomen en het is er professioneler geworden.”

Dit zijn de top-10 stijgers en dalers m.b.t. ledenaantallen NOC*NSF

STER reclame