Bloemen in winkelcentrum De Ridderhof, kort nadat Tristan van der Vlis daar een bloedbad had aangericht

'Wapenvergunning Van der Vlis door drukte verstrekt'

De politiemedewerker die Tristan van der Vlis een wapenvergunning gaf, heeft mogelijk cruciale informatie niet gezien vanwege "een bulk aan werk". Dat heeft hij volgens de Volkskrant verklaard bij de Rijksrecherche.

Het gaat om informatie over de psychische problemen van Van der Vlis, die in 2011 zes mensen doodschoot in Alphen aan den Rijn. Als de informatie bij de politiemedewerker bekend was geweest, had die de wapenvergunning naar eigen zeggen niet verstrekt.

Doodziek

Zo werd Van der Vlis in 2006 gedwongen opgenomen vanwege de dreiging van zelfmoord. Dat gegeven was niet bekend bij de politiemedewerker. Ook de politiemensen die in 2009 en 2010 de wapenvergunning verlengden, waren er niet van op de hoogte. "Hier ben ik doodziek van", verklaarde een van hen volgens de krant achteraf tegen de Rijksrecherche.

De informatie over Van der Vlis had via de Dienst Informatie in een digitaal politiesysteem gezet moeten worden. Die zou dan te vinden zijn geweest onder het kopje 'Hulpverlening overige instanties'.

We gingen in de periode daarvoor van vijf medewerkers naar twee, x en ik. En ik was dan nog vaak ziek.

Politiemedewerker die de wapenvergunning goedkeurde

Of de gegevens inderdaad in het systeem zijn gezet, is niet meer te achterhalen. Maar de betreffende politiemedewerker betwijfelt of het verschil had gemaakt. Hij verklaarde: "Daarnaast moet ik erkennen dat ik nu denk dat ik toen niet de mutatie met het opschrift 'Hulpverlening overige instanties' zal hebben geopend. We gingen in de periode daarvoor van vijf medewerkers naar twee, x en ik. En ik was dan nog vaak ziek. Er was een bulk aan werk en dat had zijn weerslag op de werkzaamheden."

Bodemprocedure

Van der Vlis richtte op 9 april 2011 een bloedbad aan in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Hij schoot zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Er raakten zeventien mensen gewond.

Tientallen nabestaanden en slachtoffers hebben een bodemprocedure aangespannen tegen de politie. Ze zijn van mening dat de betrokkenen hun werk niet goed hebben gedaan. Morgen is de eerste openbare zitting in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl