NOS Sport

'IAAF werkt samen met malafide firma's'

'IAAF werkt samen met malafide firma's'

Enkele dagen na de schokkende onthullingen van de ARD, heeft de Duitse omroep alweer nieuws te melden. Nu gaan ze dieper in op het geld dat de Russische atlete Lilia Sjoboechova kreeg terugbetaald van de firma Black Tidings.

Sjoboechova betaalde via haar trainer Melnikov in totaal 450.000 euro om positieve dopingtests te laten verdwijnen. Toen zij toch geschorst werd, eiste ze bij haar trainer een deel van dat geld terug. Dat geld kreeg ze terug via Black Tidings, een postbusfirma gevestigd in Singapore.

Zondagavond maakte de ARD bekend dat de zoon van de voorzitter van de internationale atletiekunie Lamine Diack, Pappa Massata Diack zeer goed bevriend is met een Chinese zakenpartner, die direct verbonden is aan Black Tidings. Die Chinese zakenpartner is ook nog eens rechtstreeks verbonden aan de IAAF als marketing consultant.

IAAF-voorzitter Lamine Diack werd in 2011 door het IOC al eens gewaarschuwd vanwege betrokkenheid bij een omkopingsschandaal.

Afgelopen week bleek al dat Valentin Balachnitsjev, naast voorzitter van de Russische atletiekbond ook bestuurslid van de IAAF, ook op zijn minst kennis had van de transactie. Dit wordt onder meer aangetoond via een intern IAAF-document. Balachnitsjev zelf doet alle onthullingen van de ARD af als "leugens".

Controles tegen alle protocol in

Ook nieuw is de onthulling van de manier waarop het Russische anti-dopingbureau Rusada zijn controles uitvoert. Via een verborgen camera wordt duidelijk dat atleten van tevoren worden gebeld door de dopingcontroleur of zij thuis zijn. Als de controleur dan langskomt voor de 'onverwachte' controle en de atleet zijn urine in moet leveren, kan de sporter alleen naar het toilet gaan. Zonder toezicht van de controleur.

Deze twee handelswijzen druisen in tegen de geldende WADA-regels, het internationale anti-dopingagentschap. Een controle moet immers altijd onaangekondigd plaatsvinden en er moet te allen tijde worden gekeken of er niet met de urine gesjoemeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl