NOS Nieuws

Kroes moet start-ups naar Nederland halen

  • ANP
    Kroes wordt 'special envoy' om start-ups naar Nederland te halen

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes gaat zich de komende anderhalf jaar inspannen om start-up-bedrijfjes naar Nederland te halen. Het is de bedoeling dat zij Nederland op de kaart zet als dé Europese vestigingsplaats voor start-ups. Verder Zal Kroes zich ook bezighouden met het verbeteren van het ondernemingsklimaat van bestaande startups. Ze neemt er anderhalf jaar de tijd voor.

De benoeming van Kroes tot 'special envoy' is bekendgemaakt door minister Kamp van Economische Zaken. Vanwege haar ervaring en uitstraling ziet Kamp in Kroes de ideale persoon voor de nieuwe functie: “Samen met Kroes gaat het kabinet een nieuwe generatie start-ups de kans geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren.”

Volgens Kamp is Nederland al één van de meest ondernemende landen in de wereld en zijn hier al veel succesvolle start-ups. "Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken", aldus de minister.

Amsterdam

Kroes gaat leiding geven aan het nieuwe initiatief StartupDelta, waarbinnen overheden, kennisinstellingen, start-ups, financiers en bedrijven samenwerken. Het ministerie van Economische Zaken betaalt het initiatief.

StartupDelta wordt gevestigd op een historische plek in Amsterdam, het Marineterrein op het eiland Kattenburg . Er is gekozen voor de hoofdstad vanwege de internationale uitstraling en de aantrekkingskracht op jonge mensen en innovatieve bedrijven. Er wordt nauw samengewerkt met onder meer de High Tech Campus in Eindhoven en Kennispark Twente.

Kroes was van 2004 tot november dit jaar eurocommissaris. In haar eerste termijn was haar portefeuille Mededinging. De afgelopen jaren was ze eurocommissaris voor ICT en Telecom.

Startup Jeroen Mol met zijn bedrijf Glow Interactive

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl