Hevige rellen bij herdenking doodgeschoten Griekse tiener

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/7 Heftige rellen in straten van Athene

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/7 Onrust in de straten van Athene
3/7 Demonstranten gooiden in Athene brandbommen naar de politie AFP
4/7 Door brandbommen gingen verschillende auto´s in vlammen op EPA
5/7 De rellen spreiden zich uit over de smalle straten van Athene EPA
6/7 Duizenden waren op de been om de doodgeschoten Alexandros Grigoropoulos te herdenken EPA
7/7 Op een spandoek stond: Moordenaars, de decembergevechten van leven tegen dood EPA

In Griekenland zijn op verschillende plaatsen zware rellen uitgebroken. In de hoofdstad Athene werden onder meer winkels geplunderd, een busstation raakte zwaar beschadigd. 

Ook in de Noord-Griekse stad Thessaloniki liep het uit de hand. Een groep jongeren maakte zich los uit een mars en gooide brandbommen naar de politie. De ME zette onder meer traangas in.

Herdenking

Aanleiding voor de ongeregeldheden was de herdenking van Alexandros Grigoropoulos, die precies zes jaar geleden werd doodgeschoten door de politie. 

De jongen wordt elk jaar herdacht. Hij was 15 toen hij op 6 december 2008 in het centrum van Athene werd doodgeschoten na een woordenwisseling met agenten. Zijn dood leidde tot hevige rellen die ruim twee weken duurden.

Hongerstaking

Dit jaar gaat de herdenking gepaard met gewelddadige protesten. Die zijn georganiseerd door sympathisanten van een vriend van Grigoropoulos, Nikos Romanos. Die was erbij toen Grigoropoulos werd doodgeschoten. Zo'n duizend betogers gingen de straat op. Een deel van de demonstranten raakte verwikkeld in hevige gevechten met de oproerpolitie.

Romanos zit vast voor een bankoverval in 2013 en is een bekende anarchist. Hij is sinds een maand in hongerstaking en eist dat hij verlof krijgt om colleges bij te wonen als hij wordt toegelaten aan de universiteit.

Premier

Romanos' toestand is kritiek. Aanhangers van Nikos Romanos liepen met spandoeken en riepen leuzen waarin ze hem een hart onder de riem staken. 

Inmiddels heeft premier Samaras zich met de kwestie bemoeid. Hij ontmoet maandag de ouders van Romanos om over de situatie te spreken.

STER Reclame