NOS Nieuws

Nederlands schip redt 393 bootvluchtelingen

  • Kustwacht Italië
    De bootvluchtelingen aan boord van de Erasmusgracht
  • Erasmusgracht
    Kapitein Joop van Zadel met een van de kinderen
  • Joop van Zadel (kapitein)
    Het is druk op het dek van de Erasmusbrug

Het Nederlandse schip de Erasmusgracht heeft gisteravond 393 bootvluchtelingen uit de zee tussen Griekenland en Italië gered. Dat bevestigt de Amsterdamse rederij Spliethoff, de eigenaar van het schip.

De vluchtelingen dobberden twee dagen op zee nadat de motoren van het schip, dat hen naar Italië moest brengen, waren uitgevallen. De bemanning was vertrokken in een reddingsboot en had de vluchtelingen hulpeloos achtergelaten.

Geen drinken

De vluchtelingen hadden wel genoeg eten, maar geen drinken. Sommige, onder wie vrouwen en kinderen, waren er slecht aan toe. Een aantal had zeewater gedronken waardoor ze verschijnselen van uitdroging hebben. Vier medici van de IJslandse kustwacht die in de buurt patrouilleerde, verleenden eerste hulp.

Het Nederlandse schip ligt nu voor de haven van Catania, op Sicilië. Vermoedelijk mag het schip aan het begin van de avond aanmeren. De Italiaanse politie is aan boord om met de vluchtelingen te spreken.

"Geen zin"

Een woordvoerder zegt dat het normaal is om mensen te helpen als ze in nood zijn. Volgens hem komt het vaak voor dat buitenlandse rederijen niet helpen als een groep vluchtelingen in nood is. "Ze hebben dan geen zin", zegt de woordvoerder van rederij Spliethoff. Zo heeft een Duitse rederij de 393 bootvluchtelingen niet geholpen en "dobberden ze verder", aldus de woordvoerder.

De Erasmusgracht was onderweg van de Turkse havenstad Izmir naar Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl