Bloemen bij het paleis in Laken
NOS Nieuws

Willem-Alexander leeft mee met Belgen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben met groot verdriet kennisgenomen van de dood van de Belgische koningin Fabiola. "Hun gedachten zijn bij de Belgische Koninklijke Familie'', zegt de Rijksvoorlichtingsdienst in een verklaring.

De Belgische premier Charles Michel zegt in een reactie dat hij namens zijn kabinet koning Filip en koningin Mathilde en de hele koninklijke familie zijn oprechte medeleven betuigt.

"Vanavond verliest België een grote koningin die ons land wereldwijde uitstraling heeft gegeven", zegt Michel. "We zullen ons haar herinneren als een grote dame die een plaats krijgt in de geschiedenis van ons land."

Vice-premier Turtelboom schreef op Twitter: "RIP Koningin Fabiola, eeuwige koningin. Die appel zei alles. Sterkte aan de familie".

Met de appel refereert Turtelboom aan de doodsbedreiging van Fabiola in 2009. Ze zou op 21 juli op de Belgische nationale feestdag met een kruisboog worden gedood. De aanslag werd niet gepleegd en aan het eind van de dag zwaaide Fabiola met een appel naar het publiek. Dat was een verwijzing naar de legende van Willem Tell.

De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw koningin Letizia hebben vrijdag in een telegram hun gevoelens van medeleven overgebracht aan de Belgische koning Filip. De Spaanse Fabiola werd in Madrid geboren als Doña Fabiola de Mora y Aragón.

Het gemeentebestuur van Motril in het zuiden van Spanje heeft voor morgen een dag van rouw afgekondigd. Fabiola had een vakantieverblijf in Motril.

Bij het Koninklijk Paleis in Brussel hangt de vlag sinds vanavond halfstok. Mensen hebben bloemen bij het hek neergelegd, net als bij Kasteel Stuyvenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl