De winnaars van het Sportgala van 2013
NOS Sport

NOC*NSF: goed dat sporters mening hebben

Blij met de kritiek van Sven Kramer op de opzet van het Sportgala zal NOC*NSF niet zijn, maar de sportkoepel laat in een reactie weten het wel "goed te vinden dat sporters hun mening kenbaar maken".

"Je kan op vele manieren tegen deze sportverkiezing aankijken", meldt NOC*NSF. "Wij hebben ervoor gekozen om de mening van de vakjury voor 50 procent te laten bepalen wie er wint, en de mening van de sporters voor de andere 50 procent. Zoals ieder jaar zullen we na afloop weer evalueren. En daar worden de sporters zelf ook bij betrokken."

'2014 was lastig voor de vakjury'

Gunfactor

Kramer spreekt in zijn column in De Telegraaf van een "populariteitsprijs". Hij denkt dat de sporters niet stemmen op basis van prestaties, maar op basis van persoonlijke voorkeuren. Vooral voetballers en schaatsers zouden daarbij op weinig sympathie van andere sporters kunnen rekenen.

Heeft Kramer daar een punt? Feit is dat de stemmen van de sporters maar voor 50 procent meetellen in de uitslag. De andere 50 procent wordt bepaald door de acht leden van de vakjury, die de sporters altijd oproept hun keuze zo objectief mogelijk te bepalen.

Kramer gaat voor Terpstra en Mulder

Hoe werkt de stemming?

Omdat er anoniem gestemd wordt, is eigenlijk niet te achterhalen of Kramers kritiek terecht is. Stemmen zijn altijd persoonlijke voorkeuren en het is niet bekend of bepaalde sporten structureel meer of minder stemmen krijgen uit bepaalde hoeken.

Alle A-sporters - dat zijn er circa 500 - en de voetballers van het Nederlands elftal mogen hun stem uitbrengen. Dat kan digitaal of op 16 december in een stemhokje in de RAI, waar het Sportgala die dag is. Voor de uitzending om 20.30 uur begint, moeten alle stemmen binnen zijn. De stemming kan dus niet beïnvloed worden door video's of uitspraken tijdens de uitzending.

De percentages van de stemming worden niet bekendgemaakt, omdat daarmee de nadruk op de verliezers zou komen te liggen. Er is een notaris aanwezig die de stemprocedure controleert. De genodigde bondscoaches mogen geen stem uitbrengen bij de verkiezing Sportman of Sportvrouw van het jaar, alleen bij die van Coach van het jaar.

Hoe verliep de verkiezing in het verleden?

PeriodeStemgerechtigden
1951-1996verkiezing door sportjournalisten
1997-2009nomineren door sportjournalisten en stemmen door sporters en coaches
2010-2011nomineren door vakjury en stemmen door sporters en coaches
2012-hedennomineren door vakjury en stemmen door sporters, coaches en vakjury

Wie bepaalt de nominaties?

De vakjury heeft de nominaties bepaald, waarbij de sportbonden hun input gaven. Er werd gekeken naar de prestaties vanaf 1 december vorig jaar, tot en met 30 november van dit jaar. Olympisch goud is een gegarandeerde nominatie.

De jury bestaat uit oud-sporters Pieter van den Hoogenband, Leontien Zijlaard-van Moorsel en Esther Vergeer, de ex-coaches Charles van Commenée en Joop Alberda, de sportjournalisten John Volkers (de Volkskrant) en Ewoud van Winsen (NOS Studio Sport) en Jeroen Bijl, manager Topsport NOC*NSF.

Bijl liet eerder weten: "2014 was een uniek sportjaar voor Nederland. Nog nooit telde ons land in een jaar zoveel mondiale, Europese en olympisch kampioenen. En dat zie je dus terug in de nominaties. In bijna alle categorieën hebben we meer dan de gebruikelijke drie sporters genomineerd. Een luxeprobleem dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl