Per 1 januari 2015 verdwijnt de lange corner uit het hockey.
NOS Sport

Lange corner verdwijnt uit internationale hockey

Het hockey blijft zich vernieuwen. Na de omstreden maatregel om hockey in vier kwarten van vijftien minuten te spelen, verrast de internationale hockeyfederatie FIH met een nieuwe spelregel. De lange corner verdwijnt per 1 januari 2015 uit het internationale hockey.

Een vrije slag op de 23-meterlijn, ter hoogte van de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan, geldt als vervanging van de lange corner die op de zijlijn vijf meter van de hoekvlag wordt genomen. De regelwijziging moet zorgen voor meer snelheid en pass-opties. "Een goede zaak", zegt NOS-hockeycommentator Tim Steens.

"Er is weinig ruimte aan de zijkant bij de lange corner, dus wordt de bal nu ook vaak teruggespeeld tot achter de 23-meterlijn. De aanvallende partij krijgt bij deze nieuwe regel een betere kans om een aanval op te zetten."

De aanvallende partij krijgt bij deze regel een betere kans om een aanval op te zetten

NOS-commentator Tim Steens
'Nieuwe regel voordeel aanvallende partij'

Een andere wijziging die begin volgend jaar wordt doorgevoerd, heeft betrekking op vrije slagen tussen de stippellijn en de cirkel. Volgens de oude spelregels moet de bal na een overtreding achter de stippellijn geplaatst worden om het spel te hervatten.

Vanaf komend jaar mag de vrije slag direct worden genomen op de plek van de overtreding. Wel moet de bal nog steeds vijf meter gerold hebben voor hij in de cirkel gespeeld mag worden.

Ook is een aantal aanpassingen gedaan die de veiligheid van hockeyers moeten verbeteren. Bij strafcorners kunnen teams bijvoorbeeld ook gezichtsbeschermers met metalen stangetjes gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl