Het gaat om het marmeren beeld van de Griekse riviergod Ilissos
NOS Nieuws

Grieken kwaad over uitlenen 'gestolen' kunst

Het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk heeft zich met een kunstuitleen de woede op de hals gehaald van Griekenland. Het British Museum leent een sculptuur van de Elgin Marbles uit aan de Hermitage in het Russische Sint-Petersburg.

Het Verenigd Koninkrijk en Griekenland liggen al jaren overhoop over de Elgin Marbles. Die verzameling marmeren sculpturen van het Parthenon is in handen van het British Museum, terwijl de Grieken zeggen dat het roofkunst is.

"Deze uitleen is een provocatie aan het Griekse volk", liet de Griekse premier Samaras weten in een reactie. Nooit eerder leende het museum een van de stukken uit.

Akropolis

Het gaat om een sculptuur van de Griekse riviergod Ilissos. Die werd ongeveer 400 jaar v.Chr. samen met andere kunstwerken boven op het Parthenon geplaatst, de tempel op de beroemde Akropolis van Athene.

In het begin van de 19de eeuw wist de Schotse graaf Elgin, via een schimmige afspraak met het Ottomaanse Rijk, beslag te leggen op de marmeren beelden. Athene was destijds onderdeel van het Ottomaanse Rijk.

Elgin haalde ze vervolgens naar Groot-Brittannië en verkocht ze aan het British Museum. Griekenland zegt dat de kunststukken onrechtmatig door de Britten zijn verkregen en wil de beelden terug.

Juist in deze tijd willen wij de banden met Rusland warm houden.

Woordvoerder British Museum

In het Verenigd Koninkrijk zijn de meningen over de sculpturen verdeeld. De ruil met Rusland maakt het er niet beter op: sinds de crisis in het oosten van Oekraïne staan de verhoudingen tussen de Britten en de Russen op scherp.

Het British Museum zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Juist in deze gespannen tijden willen wij onze contacten met Rusland warm houden", zegt Neil MacGregor, directeur van het British Museum.

"Wij vinden dat de hele wereld deze geweldige kunststukken moet kunnen bewonderen", laat een andere woordvoerder van het museum weten. "De Russen zullen er zeker van gaan genieten."

Het marmeren beeld is vanaf zaterdag te zien in de Hermitage. Het British Museum leent het beeld uit ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Hermitage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl