Chimpansee Tommy in zijn hok
NOS Nieuws

Mensenrechten gelden niet voor mensapen

Hij kijkt graag televisie en luistert naar de radio. Tommy is ongeveer 40 jaar oud. Maar hij heeft niet dezelfde rechten als 'gewone' mensen. Het Hooggerechtshof in New York heeft dat gisteravond bepaald. Tommy is namelijk een chimpansee.

Amerikaanse dierenactivisten van het 'Nonhuman Rights Project' hadden een zaak aangespannen vanwege de leefomgeving van Tommy. Ze eisten mensenrechten voor de aap. Tommy is eigendom van een echtpaar in New York. Hij zit gevangen in een "kleine, bedompte kooi in een donkere schuur". En woont op een caravanpark, onder onacceptabele omstandigheden, volgens de dierenactivisten.

Het is een situatie vergelijkbaar met het opsluiten van een mens in een isoleercel.

claimt Steven Wise, advocaat en voorzitter van Nonhuman Rights Project
Chimpansee Tommy in zijn hok

Tommy heeft jaren opgetreden in een circus. Volgens de advocaat en voorzitter van de actiegroep Nonhuman Rights Watch, Thomas Wise, is het onacceptabel dat hij nu de rest van zijn leven achter tralies zit. Hij wijst erop dat chimpansees autonome wezens zijn, die intelligent zijn en zelfbewustzijn bezitten. Volgens Wise maakt dit apen als Tommy personen in de zin der wet. Bovendien verwijzen de actievoerders naar andere rechtszaken in de VS, waarbij dieren, als rechtspersonen, geld hebben geërfd van hun baasjes.

Slavernijverleden

Zelfs het slavernijverleden is betrokken bij de rechtszaak. De actievoerders haalden onder meer een zaak aan uit de 18de eeuw in Groot-Brittannië. Amerikaanse slaven werden toen niet erkend als mens. Maar een Britse rechtbank besloot in 1772 dat een Amerikaanse slaaf die gevlucht was voor zijn meester geen ding was, maar een persoon. De dierenactivisten vinden dat ook apen autonome wezens zijn die niet zo maar opgesloten mogen worden als dingen.

De eigenaar van Tommy is het niet eens met de dierenactivisten. Hij vindt dat de aap uitstekend wordt verzorgd. Het hok voldoet aan alle moderne eisen van een apenverblijf. En Tommy is volgens zijn eigenaar een gelukkig dier, dat een kleurentelevisie en een muziekinstallatie heeft om zichzelf te vermaken.

Hij heeft een kleurentelevisie en een muziekinstallatie. Bovendien houdt Tommy ervan op zichzelf te zijn.

zegt de eigenaar van Tommy, Patrick Lavery

De rechter heeft nu besloten dat een aap geen persoon is en dus ook niet dezelfde rechten kan hebben. De rechter noemde het toekennen van dergelijke rechten aan een dier bovendien een hellend vlak. Want als apen erkend worden als dieren met 'mensenrechten', dan moet dat ook gaan gelden voor andere 'intelligente' zoogdieren als bijvoorbeeld dolfijnen. De actievoerders gaan in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl