Schaliegas Ja of Nee wordt inzet van de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen
NOS Nieuws

Schaliegas zaak van volgend kabinet

Nu de PvdA zich tegen de boring naar schaliegas heeft uitgesproken, is het uitgesloten dat dit kabinet nog een besluit over proefboringen of andere ingrijpende schaliegasbesluiten zal nemen.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Dat betekent heel simpel dat schaliegaswinning een belangrijk thema wordt in de komende campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, normaal gesproken in 2017."

Schaliegas iets voor volgend kabinet

PvdA-leider Samsom diende gisteravond in het debat met premier Rutte over het klimaatbeleid samen met GroenLinks een motie in, die het kabinet oproept geen nieuwe stappen te ondernemen op het gebied van schaliegaswinning. Dit tot grote verrassing van coalitiepartner de VVD.

Ron Fresen: "Het begon met een fout van Samsom op de radio, waar hij bijna terloops zei dat er geen boringen komen. Dit was niet afgestemd. 'Een botsing die we niet zagen aankomen' hoor je bij de VVD. In het klimaatdebat kon Samsom natuurlijk niet anders dan zijn uitspraak vastleggen in een motie, die het waarschijnlijk gaat halen met behulp van partijen die alles aangrijpen om schaliegas van tafel te krijgen."

PvdA, GroenLinks, SP, PVV, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en naar verwachting ook D66 zullen voor de motie stemmen, een grote meerderheid.

De VVD noemt het onverstandig om het onderzoek naar het nut van schaliegaswinning helemaal stop te zetten. De partij wil weten of Nederland in geval van een wereldwijde energiecrisis of andere noodsituaties de schaliegasvoorraad als buffer kan gebruiken. Om daar achter te komen zijn proefboringen nodig, en die zijn nu ook van de baan.

Ron Fresen: "Het onverwachte 'Nee' van Samsom heeft achter de schermen tot wat gesprekken geleid, want het was duidelijk niet tussen VVD en PvdA besproken. Maar de VVD hecht ook weer niet zo aan onmiddelijke proefboringen dat er nu ruzie is ontstaan. Maar de terloopse radio uitspraak van Samsom heeft dus wel tot gevolg dat schaliegas van de agenda verdwijnt zolang het kabinet Rutte er zit."

Boorputten

Minister Kamp is op verzoek van de Tweede Kamer nog bezig met een onderzoek dat moet uitwijzen of er innovatieve technieken zijn die schade aan de omgeving, grond- en oppervlaktewater en natuur kunnen voorkomen en of het schaliegas uiteindelijk rendabel kan worden gewonnen. Daarvoor zijn later ook proefboringen nodig, waar nu dus een streep doorgehaald is.

Kamp had een keuze gemaakt voor een voorbeeldwinning die voor bedrijven toch economisch aantrekkelijk is. Op dertien boorlocaties over een oppervlakte van tien bij vijftien kilometer zouden ieder tien boorputten worden geslagen. Een boorlocatie is ongeveer 100 bij 150 meter. Maar dit plan kan in ieder geval tot de verkiezingen in de ijskast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl