Flickr | Bargain Moose - cc by nc-sa 2.0

De van oorsprong Nederlandse modeketen Mexx is failliet. De rechtbank in Amsterdam heeft het faillissement vanmiddag uitgesproken.

In Nederland gaat het om drie vennootschappen van Mexx. Mexx Holding Netherlands BV, Mexx Holding Europe BV en Mexx Holding Europe International BV. Andere zouden nog kunnen volgen.

De rechtbank heeft een curator aangesteld. Die gaat onderzoeken of het modebedrijf een doorstart kan maken.

300 winkels

Het kantoor van de curator zegt dat er geen sprake is van stille bewindvoering. Dat betekent dat de curator niet voor het faillissement al achter de schermen heeft gewerkt aan een doorstart.

Mexx is in vijftig landen actief en heeft meer dan 300 winkels. Wereldwijd worden een paar duizend werknemers getroffen door het faillissement.

De winkels van Mexx blijven voorlopig open.

Oude klanten

Tegen het Financieele Dagblad zegt curator Frits Kemps dat het faillissement van Mexx voor een groot deel komt doordat mensen door de economische crisis minder uitgeven aan kleding.

Maar volgens de curator speelt ook mee dat de modeketen er onvoldoende in is geslaagd om jongeren te bereiken. Veel van de klanten zijn met het bedrijf meegegroeid en zijn tussen de 45 en 55. "Voor een modeketen mag dat niet de enige doelgroep zijn", zegt Kemp

Malaise in de kledingbranche

STER reclame