Werkzoekenden bij het UWV in Amsterdam
NOS Nieuws

'Fraudewet aanpassen niet genoeg'

Sociale diensten vinden dat de politiek meer moet doen om de problemen met de fraudewet aan te pakken. Uit een rapport dat de Nationale ombudsman vanochtend presenteerde, blijkt dat de meeste burgers die een boete krijgen niet bewust fraude plegen.

De politiek praat daarom over aanpassing van die wet. Maar volgens de vereniging van managers van sociale diensten Divosa gaat dat niet ver genoeg.

Volgens Divosa-voorzitter René Paas is het vooral interessant waarom burgers in de fout gaan. Volgens hem is het belangrijk om te kijken naar de complexiteit van regels en regelingen waarmee mensen te maken hebben. "Ook daarin zijn aanpassingen nodig."

Strenger optreden

Daarnaast zegt Paas zich de kritiek van de ombudsman op de sociale diensten aan te trekken. Volgens ombudsman Van Dooren zijn die soms te streng met het uitvoeren van de wet en maken ze te weinig gebruik van de mogelijkheid om af te zien van een boete.

"Natuurlijk moeten wij ieder geval op zich beoordelen en zullen we daar nog scherper op moeten zijn", zegt Paas. Wel wijst hij erop dat er een grote druk vanuit de maatschappij en politiek is op de sociale diensten om juist streng op te treden.

Onschuldigen gestraft door Fraudewet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl