Arjen Robben krijgt volgend seizoen in de Bundesliga te maken met HawkEye EPA

In de Bundesliga wordt met ingang van het seizoen 2015/2016 gebruikgemaakt van doellijntechnologie. De clubs stemden op een vergadering in Frankfurt am Main met een ruime meerderheid (vijftien van de achttien clubs) voor invoering van de technologie, waarmee snel en onomstotelijk kan worden vastgesteld of de bal de doellijn gepasseerd heeft of niet.

Gekozen is voor het Hawkeye-systeem, waarmee de hoogste Duitse voetbaldivisie het voorbeeld volgt van de Engelse Premier League.

Afgelopen maart werd een voorstel om doellijntechnologie in de Eerste en Tweede Bundesliga in te voeren, nog verworpen, vooral door tegenstemmen uit de Tweede Bundesliga. Die vonden het te kostbaar. Dit keer betrof het voorstel uitsluitend de Eerste Bundesliga.

In Nederland is er één systeem actief dat bij toerbeurt in de verschillende stadions wordt gebruikt. Momenteel hangen de camera's in de Arena, na de winterstop verhuizen ze naar De Kuip.

Geen 'spookdoelpunten' meer

Vanaf de zomer van 2015 zullen 'spookdoelpunten' als die van Stefan Kiessling niet meer voorkomen. Op 18 oktober 2013 kopte hij Bayer Leverkusen tegen Hoffenheim naar een 2-0 voorsprong. De bal belandde door een gat in het zijnet in het doel. Bayer won het duel uiteindelijk met 2-1, een protest van Hoffenheim tegen de uitslag werd afgewezen.

STER reclame