De Delta IV-raket met de Orion-capsule op Cape Canaveral
NOS NieuwsAangepast

Lancering Orion afgeblazen voor vandaag

De lancering van de Orion-capsule vanaf Cape Canaveral is voor vandaag afgeblazen. Er stond te veel wind en er waren technische problemen. Morgen om 07.05 uur (13.05 uur Nederlandse tijd) wordt een nieuwe poging gewaagd.

Het ruimtevaartuig kon eerst niet opstijgen omdat een boot te dicht bij de installatie voer. Daarna speelden een technisch probleem en de wind de lancering parten.

Als de omstandigheden het morgen toelaten, begint Orion aan een onbemande testvlucht. Dat is een historisch moment voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is voor het eerst sinds 1975 dat er een capsule de ruimte ingaat die mensen naar de maan kan brengen en mogelijk zelfs naar Mars.

Hitteschild

De testvlucht duurt 4,5 uur. Daarna moet de capsule aan parachutes neerkomen in de Stille Oceaan. NASA wil vooral testen hoe het hitteschild zich houdt bij terugkeer in de dampkring. Op de website van de ruimtevaartorganisatie is de lancering live te volgen.

De Orion-capsule is de opvolger van de spaceshuttle, maar het ruimtevaartuig lijkt veel meer op de voorganger van de shuttle: de Apollo-capsule die eind jaren zestig de eerste mensen naar de maan bracht.

Lancering Orion op laatste moment afgebroken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl