Minister Asscher moet de wet aanpassen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
NOS Nieuws

Kamer: fraudewet moet aangepast worden

De Tweede Kamer vindt dat de fraudewet, die misbruik van uitkeringen moet tegengaan, moet worden aangepast. Aanleiding is een rapport van de Nationale ombudsman, waaruit blijkt dat de wet niet effectief is.

Zo worden er vaak boetes opgelegd als er helemaal geen sprake is van kwade opzet, bijvoorbeeld als mensen per ongeluk fouten hebben gemaakt bij het invullen van formulieren.

Onderscheid

Voor Kamerlid Kerstens van regeringspartij PvdA is het duidelijk: de wet moet aangepast worden. "De wet geeft onvoldoende gelegenheid om onderscheid te maken tussen fraude en vergissingen."

Kerstens vindt dat kwade opzet bewezen moet worden, net als in het strafrecht. Ook wil hij dat er gekeken wordt naar de hoogte van de boetes.

Gewaarschuwd

Ook D66-Kamerlid Van Weyenberg verwacht van minister Asscher dat hij snel met voorstellen komt om de wet aan te passen. Samen met CDA'er Heerma diende hij al eerder een motie daarover in.

Niet doof

Ook de SP wijst erop dat de partij al eerder heeft gewaarschuwd dat de fraudewet burgers tot fraudeurs maakt.

Minister Asscher is niet doof voor deze geluiden, zegt zijn woordvoerder. "Het rapport van de ombudsman heeft gevolgen voor de fraudewet en de uitvoering daarvan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl