Uitzendbureaus steken korting zorgpremie in eigen zak
Sommige uitzendbureaus verdienen aan de zorgpremie van de buitenlandse uitzendkrachten en bieden ze goedkoper aan op de arbeidsmarkt. De korting die ze krijgen van zorgverzekeraars voor een collectieve zorgverzekering rekenen ze niet door aan de uitzendkracht, maar steken die in eigen zak. Het gaat om gemiddeld een tientje per maand.
Een deel van de korting wordt ook gebruikt om het uurtarief van de uitzendkracht te verlagen, waardoor een bedrijf goedkoper uit is en eerder zal kiezen voor een buitenlandse werknemer dan een Nederlander. Buitenlandse werknemers betalen dus te veel zorgpremie en zijn goedkopere arbeidskrachten.
Gebruik of misbruik?
Volgens Henry Stroek van CNV Vakmensen is er sprake van oneigenlijk gebruik of misbruik. Volgens de Zorgverzekeringswet staat het een werkgever vrij om de korting te verdelen zoals hij wil. Inhoudingen voor huisvesting, vervoer en zorgpremie zijn bijvoorbeeld toegestaan.
Maar in de cao voor het uitzendwerk moet een korting wel degelijk aan de werknemer gegeven worden als het niet gebruikt wordt om bijvoorbeeld gemaakte kosten te betalen.
"Het profijt kan flink oplopen." zegt Stroek. "Voor een uitzendbureau met bijvoorbeeld 1000 buitenlandse uitzendkrachten bedraagt het 120.000 euro op jaarbasis. Dat geld kan weer worden gebruikt om een goedkopere offerte te maken."
Nederland telt op dit moment ongeveer 400.000 arbeidsmigranten, waarvan het merendeel Oost-Europeanen en dan vooral Polen zijn.