Gijs Tuinman, held van onbesproken gedrag
Defensie heeft met de toekenning van de Militaire Willems-Orde aan majoor Gijs Tuinman (35) een nieuw boegbeeld. Een man van onbesproken gedrag en een held op het slagveld.
Militairen die met hem gewerkt hebben, roemen zijn natuurlijke manier van leidinggeven, zijn snelle inschattingsvermogen en tactisch inzicht.
“Gijs Tuinman heeft tijdens de diverse missies in Afghanistan waar hij bij betrokken was laten zien dat hij een vakman is, die het vertrouwen van zijn mannen heeft en zelf ook vertrouwen geeft”, zegt oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. “Hij weet in complexe situaties het hoofd koel te houden en doordachte beslissingen te nemen.”
Tuinman heeft ervoor gezorgd dat niemand is achtergelaten.
Een van die situaties was in 2009, in Deh Rawood, waar Tuinman samen met zijn collega’s de zwaargewonde korporaal Van de Rijdt in veiligheid bracht tijdens hevige beschietingen door de Taliban. “Tuinman heeft ervoor gezorgd dat niemand is achtergelaten. Dat is waar je tijdens zo’n missie voor staat: samen uit, samen thuis”, aldus Van Uhm.
Van Uhm verwerpt de suggesties die eerder in de media werden gedaan dat Defensie behoefte zou hebben aan een nieuwe held na de problemen rond Marco Kroon. Die kreeg in 2009 de Willems-Orde, maar raakte in opspraak op verdenking van drugs- en wapenbezit. Daarvan werd hij later vrijgesproken.
“Als je die twee zaken met elkaar in verband brengt doe je onrecht aan Gijs Tuinman en aan Marco Kroon en ook aan waarde van de Willems-Orde. Aan de toekenning van de Orde gaat een langdurig en zorgvuldig proces vooraf waarin vele factoren worden gewogen.”
Bronzen Leeuw
Tuinman groeide op in Heerlen en begon zijn militaire carrière bij de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Hij stroomde daarna door naar de opleiding van het Korps Commandotroepen.
Hij bewees zijn kwaliteiten als commandant van een special operations team van het Korps Commandotroepen in Afghanistan, waar hij vijf keer op missie ging.
Toen Tuinman in 2006 voor zijn moedige optreden werd onderscheiden met de Bronzen Leeuw, prees hij zijn teamgenoten. “Je kunt je werk goed doen als de mensen om je heen hun werk goed uitvoeren.”
Veiligheid
Tuinman was vervolgens enkele jaren beleidsadviseur bij Defensie en werd in 2012 consultant bij Deloitte Nederland, waar hij bedrijven en overheden adviseerde over veiligheid, leiderschap en complexe besluitvorming.
Eind 2013 keerde Tuinman als majoor terug bij Defensie. Hij werkt nu als stafofficier bij de afdeling Bestuursondersteuning van het Commando Landstrijdkrachten in Utrecht.
Hogerop
De toekenning van de Willems-Orde betekent volgens Van Uhm niet dat Tuinman vanzelf hogerop komt binnen Defensie. “Daar zal hij net als anderen gewoon hard zijn best voor moeten doen.”
Van Uhm sluit niet uit dat Tuinman ooit weer met de special forces op missie zal gaan. “Dat hij nu bekend is hoeft geen belemmering te zijn, want de namen van operators in het veld worden nooit bekendgemaakt.”
NOS Uitreiking Militaire Willems-Orde, 10.00 – 11.25 uur, NPO1 en NOS.nl. Te gast in de uitzending: oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en militair historicus Ben Schoenmaker. Presentatie: Astrid Kersseboom