Willem-Alexander, toen nog als prins, bij de uitreiking van de Orde in 2009 aan Marco Kroon
NOS Nieuws

Koning reikt zijn eerste Willems-Orde uit

Koning Willem-Alexander reikt vandaag op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan majoor Gijs Tuinman. Het is de eerste keer dat de koning de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uitreikt.

Tuinman krijgt de onderscheiding voor zijn “onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden” tijdens een uitzending in Afghanistan.

Koningin Máxima, premier Rutte en minister van Defensie Hennis-Plasschaert zijn ook aanwezig bij de uitreiking. De NOS zendt de ceremonie rechtstreeks uit van 10.00 – 11.25 uur op NPO 1, NOS.nl en NPO Nieuws.

In juni werd al bekend dat Tuinman de onderscheiding zou krijgen. Hij is door minister Hennis voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, waarin de vier krijgsmachtonderdelen zijn vertegenwoordigd.

Bij het uitreiken van de versierselen van de Willems-Orde zal de koning Tuinman tot ridder slaan, door zijn vlakke hand op diens schouder te leggen.

Gijs Tuinman krijgt de Willems-Orde voor zijn optreden tijdens een missie in Afghanistan

Bronzen Leeuw

De 35-jarige Tuinman is vijf keer op missie geweest naar Afghanistan en meerdere keren naar Afrika. Al op 21-jarige leeftijd gaf hij leiding aan een team dat speciale operaties uitvoert in vijandelijk gebied. In 2006 werd hij onderscheiden met de Bronzen Leeuw, voor zijn leiderschap en moedige optreden tijdens gevechten met de Taliban.

De Willems-Orde krijgt hij onder meer voor zijn optreden op 6 september 2009, toen hij in Deh Rawood een groep commando’s en mariniers leidde. De militairen brachten de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt in veiligheid, terwijl ze van drie kanten onder vuur werden genomen door Taliban-strijders. Van de Rijdt overleed later aan zijn verwondingen.

Zes ondergeschikten van Tuinman kregen vorig jaar al voor hun moedige optreden op die dag het Bronzen Kruis, de op twee na hoogste militaire onderscheiding.

Marco Kroon

Het komt maar zelden voor dat er een ridder in de Willems-Orde wordt benoemd. In de afgelopen zestig jaar gebeurde dat maar een keer eerder: in 2009, toen kapitein Marco Kroon de Willems-Orde kreeg voor zijn werk als pelotonscommandant bij de commandotroepen in Afghanistan.

Behalve Kroon zijn er nog drie dragers van de Willems-Orde in leven: de Engelsman Ken Mayhew (1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919) en Cornelis van den Hoek (1919).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl