AFP
NOS Nieuws

Justitie VS begint eigen onderzoek naar dood Garner

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een onderzoek naar de dood van Eric Garner, de zwarte man die in juli overleed nadat hij door een agent in een wurggreep was genomen. Een onderzoeksjury oordeelde gisteren dat de agent niet wordt vervolgd voor schuld aan de dood van Garner.

Burgemeester Bill de Blasio van New York zei tijdens een persconferentie dat minister van Justitie Eric Holder opdracht heeft gegeven tot het federale onderzoek. Daarin wordt gekeken of de burgerrechten van Garner zijn geschonden.

Of het onderzoek tot vervolging zal leiden, is de vraag. Volgens NOS-correspondent Arjen van der Horst moet het bewijs daarvoor heel stevig zijn. Mede daardoor kan zo'n onderzoek maanden duren.

Justitie VS begint eigen onderzoek naar dood Garner

Eric Garner werd op 17 juli aangehouden voor de illegale verkoop van sigaretten. Hij protesteerde tegen zijn arrestatie, maar bleef verder rustig. Een agent nam hem daarna in een wurggreep, wat volgens de richtlijnen van de politie niet is toegestaan. Garner overleed in het ziekenhuis, als gevolg van de wurging.

Ook in Ferguson, waar een blanke politieman niet werd vervolgd voor de dood van een zwarte jongen, loopt een dergelijk federaal onderzoek. In die stad wordt behalve naar de burgerrechten van het slachtoffer ook gekeken naar de relatie tussen de politie en de zwarte gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl