NOS Nieuws

Jury wijst vervolging agent af voor wurgen zwarte man

  • AFP
    In de Verenigde Staten loopt de woede over politiegeweld al maanden op

De blanke politieman die in New York betrokken was bij de dood van de zwarte man Eric Garner, wordt niet vervolgd. Dat is het oordeel van een onderzoeksjury. De agent hield in juli de ongewapende Garner (43) in een wurggreep, die vervolgens overleed.

De zaak doet denken aan die in Ferguson, waarbij een jury ook besloot een blanke agent niet te vervolgen om de dood van een zwarte verdachte.

Na het jury-besluit in New York kwamen op een aantal locaties in de stad mensen bijeen om hun onvrede te uiten. In Central Station gingen mensen op de grond liggen voor een zogeheten die-in. Ook kwamen mensen bijeen op Times Square en bij Rockefeller Centre.

Ook buiten New York wordt gedemonstreerd. In Washington DC is een kruispunt geblokkeerd.

Burgemeester De Blasio noemde het een zeer emotionele dag voor de familie van het slachtoffer en de New Yorkers. "New York kent een sterke traditie in vreedzame demonstraties. We vertrouwen erop dat degenen die niet tevreden zijn over het besluit, vreedzaam de straat opgaan."

De Blasio zei in een persconferentie dat het ministerie van Justitie een federaal onderzoek zal doen naar de dood van Garner.

'Een erg emotionele dag voor New York'

Op 17 juli zag agent Daniel Pantaleo Eric Garner illegaal sigaretten verkopen op straat. Garner protesteerde verbaal tegen zijn arrestatie, maar gedroeg zich verder rustig. Hierop nam Pantaleo hem in een wurggreep, wat volgens de richtlijnen van de politie in New York niet is toegestaan. Garner overleed in het ziekenhuis, als gevolg van de wurging.

Video

Een omstander maakte met zijn mobiele telefoon videobeelden van de arrestatie. Daarop is te zien hoe Garner door verschillende agenten in bedwang wordt gehouden. Garner, die aan astma leed, zegt in de video niet meer te kunnen ademen. Nadat hij bewusteloos was geraakt, werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij enkele uren erna overleed. Uit een medisch onderzoekrapport bleek dat hij mede als gevolg van de wurging is overleden.

Training

In de dagen na Garners dood kondigde de politie van New York aan dat alle 35.000 agenten een extra training krijgen in omgaan met geweld. De familie van Garner heeft de stad New York aangeklaagd, net als verschillende agenten die bij de arrestatie betrokken waren. De familie Garner zegt verbijsterd te zijn dat er geen vervolging is. “O my god, are you serious”, was de reactie van Garners moeder op het nieuws.

Onrust

In New York werden de afgelopen dagen al voorbereidingen getroffen voor mogelijke protesten. Een eerder protest rondom de zaak in augustus verliep vreedzaam. De uitspraak in Ferguson leidde in verschillende steden tot grote protesten en rellen die tot op de dag van vandaag duren.

”We gaan geen gewelddadige protesten zien zoals in Ferguson”, voorspelt de zoon van Eric Garner in een reactie. “Iedereen weet dat mijn vader niet gewelddadig was. Zij zullen hem herdenken door vreedzaam te protesteren.”

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl