Tatjana Lisenko zat een schorsing uit voor dopinggebruik
NOS Sport

'Als je medailles wilt pakken, neem je doping'

De documentaire Geheimsache Doping, wie Rusland seine Sieger macht die woensdagavond om 18.50 uur door de Duitse tv-zender ARD wordt uitgezonden, zorgt al op voorhand voor opschudding in de sportwereld. De documentaire schetst een beeld van grootschalige doping- en omkooppraktijken in Rusland.

Zo vertelt Vitaliy Stepanov, een voormalig medewerker van het Russisch anti-dopingagentschap RUSADA, hoe atleten werden aangespoord om verboden middelen te gebruiken en om valse namen op te geven bij dopingcontroles.

"Dopinggebruik normaalste zaak"

"Officials en coaches vertelden dat je zonder doping je doelen niet kon bereiken en dat dopinggebruik de normaalste zaak was. Als je medailles wilt pakken, neem je doping", zegt Stepanov, die drie jaar voor het RUSADA werkte.

Positieve dopingtesten van bekende sporters of aanstormende talenten raakten zoek.

Vitaliy Stepanov over dopinggebruik in Rusland

"Er waren momenten dat mensen van het ministerie van Sport een onbekende atleet bij een positieve dopingtest direct lieten schorsen. Maar was het een bekend persoon of een aanstormend talent met medaillekansen, dan was er sprake van 'een fout in de test' en werd er geen vervolg aan gegeven."

Volgens zijn vrouw Julia Stepanova, een voormalig 800 meter-loopster, kregen Russische atleten onbewust verboden middelen toegediend. "En als er dan een werd betrapt, werden ze aan de kant gezet voor een ander."

Bewijsmateriaal

Stepanova beschikt over audio- en videomateriaal dat als bewijs dient voor de gememoreerde praktijken. Een deel van dat materiaal wordt vertoond in de documentaire.

Onder anderen hoofdcoach Alexey Melnikov en sportarts Sergey Portugalov spelen een dubieuze rol. Zo zou Portugalov verantwoordelijk zijn geweest voor het laten verdwijnen van positieve dopingtesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl