De protestleiders voordat ze bij de politie naar binnen gingen AFP

Drie leiders van de protestbeweging in Hongkong hebben zichzelf aangegeven bij de politie, maar zijn niet gearresteerd. Het drietal meldde zich bij een bureau in het zakendistrict van Hongkong. Ze hadden een brief bij zich waarin stond dat ze mogelijk de wet hebben overtreden.

De activisten van Occupy Central, onder wie mede-oprichter Benny Tai, hadden hun aangifte gisteren aangekondigd. Ze zeiden dat ze verantwoordelijkheid wilden nemen voor de hinder in de stad.

Daartoe vroegen ze betogers om hun tentenkampen af te breken en naar huis te gaan, maar daaraan lijkt geen gehoor te zijn gegeven. Op hoofdwegen in de wijk Admiralty staan nog altijd tenten.

De protestleiders werden op weg naar de politie begeleid door een kardinaal en een groep betogers. Ze zijn later zonder aanklacht naar huis gestuurd.

Een andere protestleider, de student Joshua Wong, is gisteren juist in hongerstaking gegaan. Hij wil dat de protesten doorgaan en wil met zijn hongerstaking een ontmoeting met de op een na hoogste bestuurder van Hongkong afdwingen.

Op deze hoofdweg staan nog altijd tenten AFP

STER reclame