Hoe je van een suikerbiet plastic maakt

Suikerbietenveld bij Varsseveld Joop Reuvecamp

Er wordt de komende jaren waarschijnlijk flink geïnvesteerd in bedrijven die suikerbieten kunnen omzetten naar plastic. Daarmee zijn miljardeninvesteringen gemoeid. 

"Alleen al in Nederland zullen de komende vijf tot tien jaar drie nieuwe verwerkinginstallaties nodig zijn, goed voor een totale investering van 1 miljard euro", zegt Coert Beerman van Rabobank. De investeringen kunnen oplopen naar ongeveer 2 tot 3 miljard euro. 

Suikerquotum

Oorzaak van de verwachte investeringsgolf is de afschaffing van het Brusselse quotum op suiker vanaf 1 oktober 2017. Dan mag iedere suikeronderneming in Europa ongelimiteerd suiker produceren. Naar verwachting zullen boeren veel meer suikerbieten gaan verbouwen. 

In Nederland wordt 5 procent van de landbouwgrond gebruikt voor de suikerbietenteelt. De verwachting is dat dit uitgebreid wordt naar 14 procent. Bovendien wordt de teelt door veredelingstechnieken efficiënter.

De toename van het aanbod zal leiden tot lagere prijzen, waardoor het aantrekkelijker wordt om het gewas te verwerken tot grondstof voor plastic. Steeds vaker worden de mogelijkheden onderzocht om agrarische producten te gebruiken voor de chemische industrie.

Het interessante is dat landbouw, chemie en logistiek samenwerken.

Suiker Unie-bestuursvoorzitter Albert Markusse

Bedrijven spelen hier al op in. Chemieconcern AkzoNobel kijkt samen met de Suiker Unie, Rabobank, Deloitte en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland naar investeringsmogelijkheden voor een fabriek in Delfzijl om chemicaliën uit suiker te produceren. Ook in Noord-Brabant ziet de Suiker Unie mogelijkheden. 

"Het interessante is de samenwerking tussen verschillende sectoren, namelijk landbouw, chemie en logistiek", zegt bestuursvoorzitter Albert Markusse van de Suiker Unie.

"We weten dat Nederland grote hoeveelheden suikerbieten kan produceren", zegt Knut Schwalenberg van AkzoNobel in Delfzijl. "We gaan nu onderzoeken hoe we hier gebruik van kunnen maken om extra productie en banen te creëren."

Hoe werkt dat dan?

Het omzetten van een suikerbiet naar bioplastic is een lang proces. Allereerst worden de suikerbieten door de boeren geoogst. Vervolgens gaan de bieten naar de suikerfabriek waar ze worden verwerkt tot kristalsuiker, diksap en bietenmoes.

De kristalsuiker wordt daarna naar een melkzuurfabriek gebracht. Hier wordt de suiker verwerkt tot melkzuur, een grondstof voor afbreekbaar plastic. Deze grondstoffen worden tot slot door een plasticproducent gebruikt om er duurzame producten van te maken zoals plastic flessen.

STER Reclame