NOS Sport

Cheryl Maas: het was toen wel duidelijk, toch?

  • ANP
    Cheryl Maas in Sotsji met de bewuste handschoenen

Ze had altijd al in haar hoofd om er iets mee te doen en ze zag ze opeens liggen: haar regenbooghandschoenen van Sotsji. Cheryl Maas plaatste vandaag een foto op Facebook met de tekst: "Ik geef mijn handschoenen van Sotsji weg. Niet mijn beste snowboardprestatie, wel mijn beste mensenrechtenactie."

Ze deed het om aandacht te vragen voor de mensenrechten. "Ik wilde het al een hele lange tijd doen (toegeven dat het een statement was, red.). Vandaag was de dag", zegt Maas in NOS Langs de Lijn.

Eén plus één is twee

In Sotsji was die dag blijkbaar nog niet. Na haar actie op de Winterspelen gaf Maas geen commentaar en werd door NOC*NSF naar buiten gebracht dat het geen statement was.

"Maar uiteindelijk is één plus één twee. Op de Olympische Spelen mag je bepaalde statements niet maken, maar ik denk dat dit wel duidelijk was. Ik had niet het idee dat het nodig was om toen extra uitleg te geven."

Het is sporters verboden om bepaalde uitingen met politiek, religieuze en raciale lading te maken tijdens Olympische Spelen. Ook voor Maas dus. "Ik heb wel waarschuwingen gehad om niet te gek te doen, maar uiteindelijk ben je wie je bent. Maurits Hendriks heeft het goed kunnen praten."

Rusland achteruit

De snowboardster zegt dat ze na haar actie niet in de problemen is gekomen. Ze toonde haar regenbooghandschoenen aan de camera om aan te geven waar ze voor staat. "Het was zo'n bizar ding in Rusland. De rest van de wereld gaat vooruit, terwijl Rusland achteruit gaat met de wetgeving die ze hadden rond de homoseksualiteit."

Vandaar haar tekst, uitleg en foto op haar Facebook-pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl