Vrouwen in Thane Mental Hospital, een instelling met ruim 1800 patiënten in Mumbai
NOS Nieuws

'Gehandicapte vrouwen in India mishandeld'

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft een kritisch rapport uitgebracht over de situatie van verstandelijk gehandicapte vrouwen in India. Ze worden op grote schaal tegen hun wil vastgezet in inrichtingen, waar ze vaak seksueel worden misbruikt.

Het 106 pagina's tellende rapport heet Treated Worse than Animals (slechter behandeld dan dieren) en gaat over meisjes en vrouwen in India met een verstandelijke of psychosociale beperking. Human Rights Watch baseert zijn conclusies op meer dan 200 gesprekken met slachtoffers en andere betrokkenen. De organisatie ging ook in 24 instellingen kijken.

Als niemand hen komt ophalen, blijven ze soms decennialang in de instelling, zonder enig perspectief.

Human Rights Watch

Mensen met een geestelijke of psychosociale stoornis kunnen in India door de politie van de straat worden geplukt om te worden vastgezet. "Als niemand hen komt ophalen, blijven ze soms decennialang in de instelling, zonder enig perspectief", aldus HRW.

Ook gebeurt het dat families of overheidsfunctionarissen opdracht geven om iemand vast te zetten, zonder dat de persoon in kwestie wordt gehoord.

De slachtoffers komen terecht in overvolle tehuizen met slechte, onhygiënische voorzieningen. In een inrichting in Pune verblijven bijvoorbeeld 1850 patiënten, terwijl er maar 25 werkende toiletten zijn. In een instelling in Delhi met officieel 300 plaatsen zitten maar liefst 900 patiënten.

  • Shantha Rau Barriga/Human Rights Watch
    Vrouwen slapen op de grond in Pune Mental Hospital
  • Shantha Rau Barriga/Human Rights Watch
    Een isoleercel in een inrichting in Bangalore
  • Shantha Rau Barriga/Human Rights Watch
    Pune Mental Hospital heeft voor 1850 patiënten honderd toiletten, waarvan maar een kwart werkt
  • Shantha Rau Barriga/Human Rights Watch
    In Thane Mental Hospital krijgen patiënten elektroschoktherapie om te 'genezen'
  • EPA/Jaipal Singh
    Een betoging in 2013 in Kashmir tegen mishandeling van geestelijk gehandicapten

Verkrachting en andere vormen van misbruik zijn aan de orde van de dag. HRW bracht 128 gevallen in kaart. Geen van de vrouwen heeft een schadeclaim ingediend, zeggen de onderzoekers. De meeste slachtoffers wisten niet eens dat dat kon.

Ook worden er zonder overleg extreme behandelingen gegeven, zoals elektroshocktherapie. HRW heeft gesproken met 20 vrouwen en 11 meisjes die daaraan zijn onderworpen. Een van hen vertelde dat het voelde alsof ze doodging; ze hield er steeds dagenlang hoofdpijn aan over.

Goede bedoelingen

India heeft sinds 1982 een nationaal programma voor geestelijke gezondheid. In 2007 ondertekende India het internationale verdrag over de rechten van gehandicapten. Maar volgens HRW komt er in de praktijk weinig van de goede bedoelingen terecht.

Zo wordt het gezondheidsprogramma in slechts 123 van de 650 districten in India uitgevoerd, en vaak nog gebrekkig ook. De afstemming met de reguliere gezondheidszorg laat te wensen over, er zijn te weinig medewerkers en die zijn vaak onvoldoende opgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl