Francesco Schettino tijdens de zitting
NOS Nieuws

Kapitein Concordia wilde '3 vliegen in 1 klap slaan'

De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia wilde met zijn fatale manoeuvre "drie vliegen in één klap slaan". Dat zei kapitein Schettino vandaag bij de hervatting van het proces. Het was de eerste keer dat Schettino zelf aan het woord kwam.

Het schip liep in 2012 op de rotsen van het eiland Giglio, toen de kapitein veel te dicht langs de kust van het eiland voer. Bij het ongeluk kwamen 32 mensen om het leven.

Eerbetoon

Francesco Schettino vertelde de rechtbank dat hij drie redenen had om Giglio zo dicht te naderen. Ten eerste wilde hij het eiland een dienst bewijzen, ten tweede gunde hij de passagiers een mooi uitzicht en ten derde wilde hij een eerbetoon brengen aan een scheepskok, die was opgegroeid op het eiland.

Hij ontkende dat hij de omweg maakte om indruk te maken op zijn Moldavische geliefde. Zij stond op het moment van het ongeluk naast hem op de brug, maar zij was niet bevoegd om daar te komen.

Niet moedwillig

Schettino vertelde ook dat hij in het verleden al vaker dicht langs de rotskust van het eilandje was gevaren. Hij vond daarom dat hij Costa Crociere, de rederij waaronder de Concordia voer, niet op de hoogte hoefde te stellen van zijn manoeuvre.

Verder hield Schettino vol dat hij niet moedwillig het zinkende schip verliet, maar dat hij in het water viel en daardoor van boord raakte. Ook benadrukte hij dat niemand door de botsing zelf om het leven is gekomen, maar dat alle doden zijn gevallen doordat het misging tijdens de evacuatie.

De Italiaanse kapitein staat terecht voor dood door schuld en het van boord gaan terwijl er nog passagiers op het schip waren. Hij riskeert een celstraf van maximaal 20 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl