Premier Netanyahu schrijft vroegtijdige verkiezingen uit
NOS Nieuws

Netanyahu loost kritische ministers

De Israëlische premier Netanyahu heeft twee vooraanstaande ministers naar huis gestuurd en vervroegde verkiezingen aangekondigd. "Ik duld niet langer dat er binnen de regering oppositie wordt gevoerd", liet Netanyahu in een verklaring weten.

De premier zegt met nieuwe verkiezingen te hopen op een hernieuwd, stevig mandaat van de bevolking.

'Vervroegde verkiezingen om vertrouwen terug te krijgen'

Fel verzet

De ministers Yair Lapid van Financiën en Tzipi Livni van Justitie, die ieder een middenpartij leiden, hebben zich de laatste weken fel verzet tegen een aantal begrotingsmaatregelen en andere beleidsvoornemens.

Zo voelden ze niets voor een verhoging van het defensiebudget en verzetten ze zich ook tegen een nieuwe wet waarin wordt vastgelegd dat Israël 'de Staat van het Joodse volk' is.

De minister Lapid van Financiën en Livni van Justitie

Onnodige verkiezingen

Pogingen om een eind te maken aan de verdeeldheid liepen gisteravond op niets uit. Volgens de weggestuurde Lapid heeft Netanyahu besloten koers te zetten naar "onnodige verkiezingen".

Hij verweet de premier te veel naar rechts te zijn opgeschoven, door nederzettingen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever goed te keuren. Ook zou Netanyahu te weinig energie steken in een vredesproces met de Palestijnen.

Algemeen wordt aangenomen dat de Israëliërs volgend jaar maart naar de stembus moeten om een nieuw parlement te kiezen. Naar verwachting zoekt Netanyahu de steun van ultra-orthodoxe partijen om tot die tijd door te regeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl