Cheryl Maas laat opzichtig haar regenbooghandschoen zien NOS

Het was een zeer opvallend beeld tijdens de Olympische Spelen van Sotsji. Snowboardster Cheryl Maas zwaait opzichtig met haar handschoenen voor de camera na een van haar runs. 

Op die handschoenen waren een regenboog en een eenhoorn te zien, twee bekende homo-symbolen. Volgens Maas en chef de mission Maurits Hendriks moest er niks achter 'de handschoenen' worden gezocht. Nu biedt Maas haar handschoenen te koop aan op internet en geeft ze toe dat ze er wel degelijk iets mee bedoelde. Ze wil de opbrengst van de handschoenen aan een goed doel schenken.

Maas maakte dus toch een statement Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ik geef mijn handschoenen van Sotsji weg. Niet mijn beste snowboardprestatie, wel mijn beste mensenrechtenactie.

Cheryl Maas op Twitter

Met de kennis van nu zijn de woorden van Maurits Hendriks en haar coach Milan Verhoop enigszins saillant. Hendriks verkondigde in februari: "Ze heeft die handschoenen al jaren aan. Als iedereen deze sport wat vaker had gevolgd, had iedereen kunnen vaststellen 'daar is niks nieuws aan de hand'. Dit geeft wel aan hoe de Olympische Spelen werken. Overal ligt een vergrootglas op",

Ook volgens haar coach Milan Verhoop was het geen bewuste actie van Maas: "Ze gebruikt deze handschoenen al een paar jaar. Het is geen statement van Cheryl."

Hendriks besloot de kwestie ook met een kwinkslag. "Snowboarden is sowieso een sport waar veel regenboogkleuren voorkomen."

Maas was altijd al tegen Rusland

Maas heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat ze het oneens was met de in Rusland geldende regels. Ze noemde de anti-homowet "een stap terug in de tijd". Maas heeft zelf een relatie met een vrouw.

In de regels van het IOC, het olympisch handvest, staat dat "geen enkele vorm van demonstratie of politieke, religieuze of raciale propaganda" is toegestaan. Met dat in het achterhoofd was het ontkennen van Maas, Hendriks en Verhoop dus wel logisch.    

Cheryl Maas ANP

STER reclame