NOS Voetbal

'Pak FIFA wereldwijd via justitie aan'

Damian Collins, een Brits parlementslid, wil dat de misstanden bij de FIFA justitieel worden aangepakt. Hij vindt dat de Engelse justitie onderzoek moet gaan doen naar de fraude bij de voetbalbond rondom de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

''Ik wil dat het Britse fraudebureau hier serieus werk van gaat maken en de waarheid aan het licht brengt. Mede daarom heb ik een debat in het Lagerhuis geïnitieerd", zegt Collins.

Het fraudebureau SFO (Serious Fraud Office) kijkt allereerst naar eventuele frauduleuze activiteiten van Britse bedrijven en Britse burgers, maar heeft ook een mandaat om wereldwijd naar omkoping en corruptie te kijken, zolang er maar een link met Groot-Brittannië is.

Internationale samenwerking

''Maar we gaan graag een stap verder. We willen ook samenwerken met het Openbaar Ministerie in Nederland, Duitsland en de rest van de wereld. Want dit soort instanties hebben meer bevoegdheden en kunnen een stap verder gaan dan de FIFA in haar eigen onderzoek. Ze kunnen bijvoorbeeld documenten opeisen, zoals creditcardtransacties en bankgegevens.''

"Alleen gezamenlijke druk, langs de internationale juridische weg, kan iets teweeg brengen. Het moet van buiten komen. En alleen dat kan leiden tot een oplossing bij de FIFA en alleen dat kan leiden tot een nieuwe, hervormde FIFA na al deze schandalen. De FBI is al bezig met een onderzoek. Ik reken erop dat de SFO daar spoedig bij komt.''

Wereldwijde woede

Collins ontkent dat er Britse frustratie zit achter de dadendrang in het Verenigd Koninkrijk om de FIFA aan te pakken. Engeland wilde ook het WK organiseren, maar kreeg te weinig stemmen. ''Ik denk dat er wereldwijd woede is over de toewijzing van de WK's en de manier waarop de FIFA met de beschuldigingen is omgegaan. Ik weet dat er ook grote bezorgdheid is in Nederland, Duitsland, Australië en de Verenigde Staten over de FIFA.''

Voor een gedegen onderzoek zijn wel bewijzen nodig. ''De bewijsstukken van FIFA-onderzoeker Michael Garcia moeten beschikbaar komen. Net als gegevens over omkopingsdeals gemaakt op Brits grondgebied."

"Daarnaast is The Sunday Times dit weekeinde nog met nieuwe informatie gekomen, waar bewijsstukken voor zijn. Ook zijn Britse bedrijven direct betrokken geweest bij het Qatar-bid. Al die gegevens moeten beschikbaar gemaakt worden aan SFO."

FIFA-familie

Het is Collins duidelijk dat de aanpak een stap verder moet gaan. ''De FIFA moet begrijpen dat we het hier hebben over een potentieel criminele zaken. Het gaat niet om een privékwestie. Maar de FIFA gedraagt zich alsof dit alleen een zaak is die de 'FIFA-familie' aangaat, die intern wel wordt opgelost."

"Dat gegeven moet wereldwijd tot grote zorgen leiden over de toekomst van het voetbal. Daarnaast moet dit een voedingsbodem zijn voor criminele onderzoekers om eens stevig hun tanden in de FIFA te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl