Smienten, links het mannetje
NOS Nieuws

Vogelgriepvirus in uitwerpselen wilde eenden

In uitwerpselen van twee smienten is het vogelgriepvirus ontdekt. Het gaat om de voor pluimvee zeer gevaarlijke H5N8-variant, melden onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.

De uitwerpselen zijn gevonden in waterrijk gebied in de buurt van Kamerik, ten noorden van Woerden. Het gebied ligt ten oosten van de drie getroffen boerderijen in Hekendorp, Ter Aar en Zoeterwoude.

Taling

Het is voor het eerst dat het dodelijke virus in Nederland is aangetroffen bij wilde vogels. Eerder was het wel in Noord-Duitsland gevonden bij een taling, een andere trekeendensoort.

Al langer wordt vermoed dat trekvogels de bron zijn voor de besmettingen op de Nederlandse bedrijven. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt dat er nu aanwijzingen zijn dat dit inderdaad het geval is.

De vogelgriep die nu in de onderzochte smientenpoep is aangetroffen, is volgens het Erasmus MC bijna identiek aan dat in Hekendorp.

'Met miljoenen tegelijk komen ze uit Noord-Scandinavië'
'Hoe komt het virus een dichte stal binnen?'

Los van elkaar

Verder is het volgens deskundigen waarschijnlijk dat de pluimveebedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen los van elkaar besmet zijn geraakt.

Ze leiden dit af uit onderzoek naar de virussen die op de drie bedrijven zijn gevonden. Informatie over het virus in Zoeterwoude wordt pas in de loop van de week bekend.

Trekeenden

Smienten zijn trekeenden. In het najaar komen honderdduizenden smienten uit vooral Siberië om hier de winter door te brengen.

Gisteren werd bekend dat bij 1500 wilde vogels het H5N8-virus niet was gevonden. Deze vogels zijn vooral eenden die in eendenkooien zijn gevangen.

Sinds vorige maandag doet het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-NKAW) samen met het Erasmus MC onderzoek naar uitwerpselen van trekvogels, in het Groene Hart en in de omgeving van Kamperveen. Bij dit onderzoek is het virus dus wel gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl