Een hulpverlener in Liberia die ebolapatiënten behandelt
NOS Nieuws

Gegoochel met ebola-cijfers

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het aantal doden door ebola met duizend naar beneden bijgesteld. Gisteren werd het nog met 1200 verhoogd. Het gegoochel met cijfers is veroorzaakt door de autoriteiten in Liberia, zei de WHO vandaag op een persconferentie. Die schreven zo'n duizend sterfgevallen ten onrechte toe aan ebola.

Adjunct-directeur-generaal Bruce Aylward van de WHO zegt dat de Liberianen toegeven dat zij eind vorige week ten onrechte bijna duizend extra doden hebben gemeld. Die sterke stijging van het aantal ebola-doden was door de WHO vrijdag gepubliceerd op de website.

Dat gebeurde op een zo discrete manier dat het tot de nacht van zaterdag op zondag duurde voor media in de hele wereld het ontdekten.

Onbetrouwbaar

Dit gegoochel met de cijfers maakt weer eens duidelijk dat de betrouwbaarheid van de ebola-registraties van de WHO te wensen overlaat. Zelf gaat de WHO ervan uit dat het werkelijk aantal ziektegevallen en doden veel hoger ligt dan het aantal geregistreerde gevallen.

Twee maanden geleden dacht de organisatie zelfs dat het twee tot vier keer hoger lag dan geregistreerd.

Op dezelfde persconferentie waar het aantal doden werd bijgesteld, toonde de WHO zich ook optimistisch over de strijd tegen de epidemie. Volgens de WHO is zowel Guinee als Liberia er nu in geslaagd om 70 procent van alle patiënten te isoleren en ook 70 procent veilig te begraven. Dat is een belangrijke stap in het terugdringen van de verspreiding van de ziekte.

Liberia

Vooral het succes in Liberia is opmerkelijk. Vorige week meldde de WHO dat Liberia in de periode tot en met 9 november maar 23 procent van de patiënten isoleerde. De snelle verbetering is daarom verrassend.

Juist in Liberia zijn de ebola-cijfers heel onbetrouwbaar. Van de 7250 geregistreerde ebola-gevallen in Liberia is nog geen 40 procent in het laboratorium bevestigd. De overige 4500 geregistreerde gevallen zijn vermoedelijke ebola-gevallen.

In Sierra Leone is vooralsnog te weinig beddencapaciteit om 70 procent van de patiënten te isoleren. Maar de WHO verwacht dat er op korte termijn voldoende capaciteit komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl