Schenkingen worden onder meer gebruikt om een huis te kopen
NOS Nieuws

Nog snel even een ton schenken

Notarissen zien een "eindejaarsrun" van mensen die nog gauw belastingvrij een substantieel bedrag aan familie en vrienden willen schenken. Op 31 december loopt de tijdelijke regeling af, waarmee iemand tot 100.000 euro belastingvrij mag geven. Dat geld moet dan wel gebruikt worden voor het eigen huis, zoals het aflossen van een hypotheeklening, een verbouwing of de aankoop van een woning.

Het hele jaar door was de regeling al erg populair, maar nu die ten einde loopt, ziet Netwerk Notarissen een enorme toename van mensen die er nog snel gebruik van willen maken. "Bijna alle notarissen zien een stijging van ouders die hun kinderen geld willen schenken. Het gaat om een toename van zo'n 40 procent", zegt directeur Lucienne van der Geld.

Je ziet zelfs mensen die geld lenen om het belastingvrij aan hun kinderen te kunnen geven. Dat is niet altijd verstandig.

Lucienne van der Geld (Netwerk Notarissen)

De regeling geldt sinds 1 oktober vorig jaar en was bedoeld om te stimuleren dat 'slapend geld' in de economie terechtkwam. Volgens Netwerk Notarissen werd de gift in eerste instantie vooral gebruikt voor aflossing van de hypotheek, maar nu wordt het vooral gestoken in de aankoop van een woning.

Notaris Guido Tjadens, van Lubbers en Dijk in Amsterdam, beaamt dat. "Ik werd net nog gebeld door een makelaar of ik in de week voor Kerst nog ruimte heb voor twaalf passeringen. Mensen die nog snel een huis kopen om van de belastingvrije gift gebruik te kunnen maken."

Het loopt echt storm.

Guido Tjadens (notaris)

Het is nog maar de vraag of het ook voor 31 december allemaal lukt. Banken hebben tijd nodig om de transactie tussen de schenker en de ontvanger af te handelen. De ene bank kan dat wat sneller dan de andere.

SNS wil dat uiterlijk vandaag het geld is gestort. ABN Amro hanteert 10 december als datum. ING en Rabobank garanderen dat geld voor de schenking dat voor 21 december is gestort nog dit jaar kan worden verwerkt.

Tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling loopt af

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl