NOS Voetbal

Neuer, Messi en Ronaldo genomineerd voor Gouden Bal

  • AFP
    Manuel Neuer maakt kans gekroond te worden tot beste voetballer van 2014
  • AFP
    Voormalig winnaars Cristiano Ronaldo en Lionel Messi.
  • AF{
    De gouden bal voor beste voetballer van het jaar volgens de FIFA

De FIFA heeft Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer genomineerd voor de eretitel Wereldvoetballer van het Jaar. Ronaldo won de prijs vorig jaar, de vier (!) jaren daarvoor ging Messi er met de Gouden Bal vandoor. Arjen Robben behoorde tot de laatste 23 kandidaten, maar hij viel bij de laatste schifting af.

Ronaldo had dit jaar een belangrijk aandeel in het winnen van de Champions League met Real Madrid. Ook de Europese Super Cup ging naar de 'Koninklijke'. Op het WK stelde Ronaldo teleur met Portugal, dat in de groepsfase werd uitgeschakeld.

WK-finale

Messi en Neuer stonden tegenover elkaar in de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië. Neuer hield zijn doel schoon en Duitsland won de wedstrijd met 1-0. Messi werd vervolgens uitgeroepen tot beste speler van het WK, maar op die beslissing kwam veel kritiek. Hij had met slechts vier treffers amper zijn stempel weten te drukken op het Argentijnse team.

De enige keeper die ooit de Gouden Bal won, is Lev Jasjin in 1963. Destijds ging het om de verkiezing Europees voetballer van het Jaar. Die prijs is in 2010 samengevoegd met de FIFA-onderscheiding voor de Voetballer van het Jaar, die sinds 1991 werd uitgereikt.

Geen prijs voor Van Gaal

Voor de titel Coach van het Jaar zijn Carlo Ancelotti (Real Madrid), Joachim Löw (bondscoach Duitsland) en Diego Simeone (Atlético Madrid) genomineerd. Louis van Gaal zat ook bij de laatste tien overgebleven kandidaten.

Historie winnaars FIFA Voetballer van het Jaar

JaarWinnaar
1991Lothar Matthäus
1992Marco van Basten
1993Roberto Baggio
1994Romário
1995George Weah
1996Ronaldo
1997Ronaldo
1998Zinedine Zidane
1999Rivaldo
2000Zinedine Zidane
2001Luis Figo
2002Ronaldo
2003Zinedine Zidane
2004Ronaldinho
2005Ronaldinho
2006Fabio Cannavaro
2007Kaká
2008Cristiano Ronaldo
2009Lionel Messi
2010Lionel Messi
2011Lionel Messi
2012Lionel Messi
2013Cristiano Ronaldo

Van Persie maakt wel kans op een prijs

Robin van Persie maakt kans om de prijs voor de mooiste goal te winnen. Zijn kopbal in de WK-wedstrijd tegen Spanje is genomineerd voor de Puskás Award. Van Persie heeft concurrentie van James Rodríguez en Stephanie Roche.

Rodríguez scoorde op het WK voor Colombia met een prachtige volley tegen Uruguay. De Ierse Roche maakte in de vrouwenwedstrijd Peamount United-Wexford Youths een schitterende goal.

Voor de titel van beste voetbalster zijn Nadine Kessler (Duitsland), Marta (Brazilië) en Abby Wambach (Verenigde Staten) genomineerd.

Nog zes weken in spanning

Op maandag 12 januari worden alle winnaars bekendgemaakt op het FIFA Gala.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl