Veel mensen kregen wel een NL-Alert, maar niet iedereen NOS

De test met NL-Alert is niet vlekkeloos verlopen. Rond het middaguur stuurde de overheid een controlebericht naar alle mobiele telefoons in Nederland. Veel mensen ontvingen het bericht, maar er waren ook gebruikers die het bericht pas een half uur later kregen. Sommige mensen kregen helemaal geen melding.

NL-Alert is een systeem waarmee de overheid alle mobiele telefoons in een bepaald gebied een bericht kan sturen als er een calamiteit is. Vandaag werd NL-Alert getest, maar het systeem kent nog steeds wat problemen.

Hoe het komt dat sommige mensen geen melding kregen staat nog niet vast, maar het zou kunnen dat ze zich niet hadden aangemeld voor NL-Alert. Niet iedereen weet dat dat noodzakelijk is. Bovendien is de procedure daarvoor op veel telefoons best ingewikkeld.

Er zijn ook mensen die melden dat ze tijdens de vorige test wel, maar ditmaal niet een NL-Alert hebben ontvangen. 

Gebruikers van de snellere 4G-netwerken liepen het bericht wederom mis, omdat NL-Alert nog altijd geen 4G ondersteunt. Dat volgt naar verwachting in de loop van volgend jaar. 

Sommige 4G-gebruikers zeggen desondanks wel een NL-Alert te hebben gekregen. Dat zou kunnen komen doordat sommige mobiele telefoons gelijktijdig met een 3G-netwerk verbinding kunnen maken, waar NL-Alert wel op werkt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat NL-Alert coördineert, wil pas over enkele dagen op de test reageren, wanneer er meer tijd is geweest voor evaluatie. Een eindconclusie volgt in het nieuwe jaar.

STER reclame