Demonstratie voor IS in Den Haag
NOS Nieuws

Haags jihadistisch netwerk telt 17 verdachten

De jihadistische groepering die onder meer actief was in de Schilderswijk in Den Haag telde zeker zeventien personen. Dat zei officier van justitie Nicole Vogelenzang op de pro-formazitting tegen één van de verdachten, Oussama C.

Een aantal verdachten van het netwerk is volgens het Openbaar Ministerie nog niet gearresteerd. Van de zeventien zijn er zeven aangehouden. Vier van hen zitten nog vast en tien verdachten verblijven in het buitenland.

Criminele organisatie

De zeventien radicale moslims die het OM in beeld heeft, worden verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Begin volgend jaar staan ze terecht in een megaproces waarvoor enkele weken worden uitgetrokken.

De 18-jarige Oussama C., alias Abou Yazeed, wordt daarnaast verdacht van het ronselen van vijf jongeren voor de gewapende strijd in Syrië. Hij deed dat volgens het OM door op straat te flyeren en jongeren aan te spreken, door lezingen te geven in moskeeën en door preken te verspreiden via internet.

Terroristenafdeling

Drie andere hoofdverdachten van het Haagse jihadistische netwerk staan later op de dag pro forma terecht. Het zijn de bekeerling Rudolph H., Azzedine C. en Hicham el O. Alle verdachten zitten vast op de speciale terroristenafdeling in het huis van bewaring De Schie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl