
Energiebedrijf E.on wil kolencentrales kwijt
Het Duitse energiebedrijf E.on gaat de kolen-, gas- en kerncentrales verkopen en zich helemaal toeleggen op de productie van groene en duurzame stroom. Op de kolen- en kerncentrales wordt om te beginnen 4,5 miljard euro afgeschreven.
Vervolgens worden de centrales in een aparte bv ondergebracht en in 2016 naar de beurs gebracht. De opbrengst van de verkoop gaat deels naar aandeelhouders als winstuitkering. Het belang in de dochter zal E.on na de beursgang geleidelijk aan afbouwen.
Volgens voorzitter van de Raad van commissarissen Werner Wenning vereisen de dramatische veranderingen op de internationale energiemarkt, de technologische ontwikkelingen, en de steeds meer eisende consument een radicaal nieuw begin.
Wind en zon
Door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie zijn de stroomprijzen gedaald. Ook de mildere winters en de zwakke economie in Europa drukken de energieconsumptie en de prijzen. Daardoor is de winst van E.on in de laatste drie kwartalen gedaald. Daarnaast kampt E.on met een schuld van 31 miljard euro.
Bij de af te stoten centrales werken ongeveer 20.000 mensen. Bij E.on werken in totaal 60.000 mensen. E.on is een van de grootste energiebedrijven ter wereld, actief in 30 landen en met een jaaromzet van meer dan 120 miljard euro. Naast kolen- en gascentrales is de energiereus ook eigenaar van zes kerncentrales.
In Nederland is het bedrijf sinds 2000 actief toen het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) kocht. E.on is een van de grootste leveranciers van energie aan het Nederlandse bedrijfsleven.
Op de Rotterdamse Maasvlakte bouwt E.on een kolengestookte elektriciteitscentrale op hetzelfde terrein als een bestaande E.on-centrale.
Losser bekomt van de schrik na ongeluk met huifkar
Twintig mensen die op de kar stonden, raakten gewond. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
Plattelandsbevolking India lijdt onder extreme hitte
40 procent van de bevolking werkt in de landbouw en daar moet het meeste werk gedaan worden in de zomer, voordat de verkoelende moesson komt.
Gemeenten moeten jonge boompjes pamperen als baby's vanwege droogte
De droogte van de afgelopen jaren heeft ook het werk van bomenbeheerders bij de gemeenten lastiger gemaakt. Jonge bomen hebben de eerste jaren veel meer water en aandacht nodig dan voorheen.