Helmut Schmidt
NOS Nieuws

Was oud-bondskanselier Schmidt een nazi?

In Duitsland is een discussie ontstaan over een boek over Helmut Schmidt (95). Volgens de schrijfster was de sociaal-democratische politicus en oud-bondskanselier in zijn jonge jaren een nazi.

Het weekblad der Spiegel kreeg voorinzage in Helmut Schmidt und der Scheißkrieg dat volgende week uitkomt. Het boek concentreert zich op Schmidts oorlogsjaren, waarin hij bij de luchtmacht diende.

Onberispelijk

De schrijfster, Sabine Pamperrien, kreeg met Schmidts instemming toegang tot zijn militaire dossier. In beoordelingsrapporten over hem ontdekte ze formuleringen als "nationaal-socialistische houding onberispelijk" en "is in staat nationaal-socialistische ideologie goed over te brengen". Zij concludeert daaruit dat Schmidt "door de nazi-ideologie besmet was".

Ook vermeldt de schrijfster dat Schmidt zich in 1933 als een van de weinigen in zijn klas aanmeldde voor de Hitlerjugend: de nazi-jeugdorganisatie voor jongens.

Protest

Volgens der Spiegel zijn vooraanstaande militaire historici het niet met de historica eens. Heel veel beoordelingsrapporten van Werhmacht-militairen zouden formuleringen bevatten zoals zij in het dossier van Schmidt heeft aangetroffen. Die formuleringen zeggen volgens hen niets over de echte politieke opvattingen van de betrokken militairen.

Ook Schmidts toetreden tot de Hitlerjugend wordt hem niet aangerekend. Zijn ouders wilden niet dat hij zich aanmeldde, omdat zijn grootvader Joods was. Toch zette hij door. "Daarvan zeggen veel mensen, dat kun je toch iemand niet de rest van zijn leven verwijten", zegt NOS-correspondent Wouter Meijer.

Onhandig

De media die het voor Schmidt opnemen, vinden wel dat hij zelf meer over zijn oorlogsjaren had moeten vertellen. "Hij heeft daar altijd heel vaag over gedaan", zegt Meijer. "Als hij dat zelf eerder goed uit de doeken had gedaan, bijvoorbeeld in zijn boeken, dan was dat nu aan het einde van zijn leven niet gebeurd."

Dat Schmidt als officier in de Wehrmacht heeft gediend, was al langer bekend. Hij was bondskanselier (SPD) van 1974 tot 1982.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl