Eerlijke Bankwijzer naar het buitenland

De Eerlijke Bankenwijzer kijkt onder meer naar diervriendelijkheid in de varkenshouderij ANP

Het Nederlandse fenomeen, de Eerlijke Bankwijzer, wordt de komende maanden in zes andere landen geïntroduceerd. De Bankwijzer is vijf jaar geleden in Nederland opgezet door onder meer een aantal goede doelen, zoals Oxfam Novib en Amnesty International.

Het idee erachter is dat de duurzaamheid van banken bevorderd kan worden, als zichtbaarder wordt gemaakt waar ze hun geld in stoppen. Veel publiciteit haalde het initiatief met thema's als investeringen in wapenfabrikanten en duurzame energie.

Volgens een analyse van de Bankwijzer zelf, zijn er in Nederland in de afgelopen vijf jaar in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid op het gebied van duurzaamheid geweest. De organisatie zegt daar zelf een grote rol in te hebben gespeeld.

Nog veel tekortkomingen

Toch zijn nog altijd lang niet alle investeringen van banken in lijn met standaarden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo schieten veel banken op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en woningbouw nog te kort volgens de Bankwijzer. Als de financiële sector hierover binnen 2 jaar geen toezeggingen doet, pleit de organisatie voor wetten om dit te verplichten.

De komende maanden komt er een ‘Fair Bank Guide’ in Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België.