Maarten 't Hart tijdens een signeersessie voor de campagne Nederland Leest ANP

Een vlucht regenwulpen bereikt diamanten status

time icon

Maarten 't Hart heeft een Diamanten Boek ontvangen omdat hij meer dan 1 miljoen exemplaren heeft verkocht van zijn roman Een vlucht regenwulpen. De 70-jarige schrijver nam de prijs vanmiddag in Dordrecht in ontvangst op het slotfeest van de campagne Nederland Leest. 

Het is voor het eerst dat de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) een Diamanten Boek uitreikt.

De bekroonde roman uit 1978 vertelt het verhaal van een briljante en eenzame bioloog die worstelt met het geloof en met het vinden van vriendschap en liefde. Het boek stond deze maand centraal tijdens Nederland Leest, de jaarlijkse campagne voor de openbare bibliotheken. 

Maarten 't Hart is niet de eerste auteur die 1 miljoen exemplaren van een boek verkoopt. Harry Mulisch en Kluun gingen hem voor met respectievelijk De ontdekking van de hemel en Komt een vrouw bij de dokter. De CPNB reikt echter pas sinds 2012 Gouden, Platina en Diamanten Boeken uit voor boeken waarvan meer dan respectievelijk 250.000, 500.000 en 1.000.000 exemplaren zijn verkocht.  

Eerder dit jaar bereikte Het Diner van Herman Koch de Platina-status. Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse was vorig jaar het eerste Nederlandse boek dat 500.000 keer verkocht werd.  

STER Reclame