ANP
NOS Nieuws

Jachtfoto's van prins Bernhard opgedoken

Tientallen foto's van prins Bernhard die op safari is in het oosten van Afrika zijn opgedoken uit een magazijn van het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. Onlangs werden de foto's aangeboden aan de Volkskrant, die vandaag een selectie publiceerde. Volgens de krant lagen de foto's jarenlang in een oude doos met het opschrift 'Nuboer'.

Op de beelden staat de prins met onder meer slagtanden van een olifant en de kop van een luipaard. Ook zijn er foto's van de reis zelf, waaronder een van Bernhard die zich scheert en een waarop de prins in een restaurant aan het eten is. Van de jachtpartijen van de prins zijn maar weinig foto's bekend.

Professor Nuboer

De foto's zijn volgens de krant gemaakt door hoogleraar Jan Nuboer, lijfarts en huisvriend van de prins en een fanatieke fotograaf.

Nuboer was bijna dertig jaar hoogleraar algemene heelkunde aan de Universiteit Utrecht, en ging in 1970 met emeritaat. Nuboer heeft een aantal keer deelgenomen aan de jachtpartijen die op de foto's te zien zijn. De foto's getuigen daarvan, aldus de krant.

Tanganyika

De foto's zouden zijn gemaakt in het voormalige Tanganyika, het huidige Tanzania, en dateren uit de jaren 50. De prins zou daar een stuk land hebben gehad waar hij met vrienden op jacht ging. Op het terrein liep groot wild rond, waaronder olifanten, neushoorns en luipaarden. De prins trad met zijn voorliefde voor jachtpartijen in de voetsporen van zijn vader, die begin 1900 voor het eerst op safari zou zijn gegaan.

De foto's zijn volgens de krant in 1986 in een doos beland toen het ziekenhuis van de Utrechtse binnenstad naar De Uithof verhuisde. In 2001 kwamen de foto's in handen van een arts die oude troep aan het opruimen was. Onlangs werden ze aan de Volkskrant aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl