PVV-leider Wilders in het Europarlement met Marine Le Pen (Front National) en Harald Vilimsky (FPÖ)
NOS Nieuws

Wilders spreekt op congres Front National

PVV-leider Wilders heeft vandaag in Lyon het partijcongres van het Front National toegesproken. De partij van Marine Le Pen is daar het hele weekend bijeen. Vandaag kregen verschillende geestverwanten van het rechts-populistische Front National, onder wie dus Wilders, de gelegenheid om het congres toe te spreken. Wilders en Le Pen werkten intensief samen rond de Europese verkiezingen afgelopen voorjaar.

Wilders hield zijn toespraak in het Frans. Hij bracht een aantal bekende PVV-thema's naar voren: "De volken van Europa hebben genoeg van het verraad van de multiculturele elites, die onze identiteit en onze tradities vernietigen", aldus Wilders. "Wij willen niet dat een vreemde en barbaarse cultuur ons onze vrijheden ontneemt. Wij zijn tegen massale immigratie. En wat de islam betreft zeggen we: te veel is te veel!"

Ovatie

Verder noemde Wilders Marine Le Pen "de volgende president van Frankrijk." Zijn toespraak werd beantwoord met een staande ovatie. Na Wilders spraken een vice-voorzitter van de Doema, het Russische parlement, die lid is van de partij Verenigd Rusland van president Poetin. Het Front National is sterk Russischgezind, deze week nog erkende de partij miljoenen te hebben geleend bij Russische banken.

Ook waren afgevaardigden van de Italiaanse Lega Nord en de Oostenrijkse FPÖ. Zij pleitten allen voor het intrekken van de sancties tegen Rusland, Wilders zei daar niets over.

Jean-Marie Le Pen

Morgen spreekt partijleider Marine Le Pen het congres toe. Ook haar vader Jean-Marie Le Pen, de oprichter van de partij, zal spreken.

Jean-Marie Le Pen is meerdere malen veroordeeld vanwege antisemitische en xenofobe uitspraken. Nog in juni van dit jaar noemde Wilders uitspraken van Le Pen "walgelijk". Marine Le Pen heeft nadat ze de partijleiding had overgenomen afstand genomen van de uitspraken van haar vader, maar hij vervult nog steeds een belangrijke rol in de partij. Op het congres spreekt hij als president d'honneur.

Een demonstratie tegen het Front National in Lyon liep vandaag uit op rellen. Een half uur nadat de protestmars was begonnen, zocht een groep anti-fascisten de confrontatie met de politie. De betoging werd met traangas uiteen geslagen.

Rellen bij congres Front National

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl