Aad Koster ActiZ

"Ik heb het een beetje gehad met al die zwartboeken en meningen," zegt directeur Aad Koster van brancheorganisatie Actiz in een reactie op de enquête van vakbond Abvakabo FNV over de problemen in verpleeg- en verzorgingshuizen. "We moeten denken in oplossingen, in mogelijkheden. Daar zijn we mee bezig."

Volgens de vakbond gebeuren er ongelukken in verpleeg- en verzorgingshuizen doordat er te weinig personeel is. Ook raken patiënten ondervoed en uitgedroogd, doordat eten geven erbij inschiet door de hoge werkdruk. 

"Weet u, ik krijg elke twee, drie dagen een zwartboek of een enquête, er zijn geloof ik dertig meldpunten," zegt Koster in het NOS Radio 1 journaal, "Ik kan natuurlijk een welles-nietes-verhaal gaan houden, maar dat heeft weinig zin. Daar gaat veel energie mee verloren." 

"Veel mensen die in onze branche werken raken gedemotiveerd, mensen worden bang omdat het lijkt alsof het overal vreselijk is. Maar als een verzorgingshuis wordt gesloten staat iedereen op zijn achterste benen. Het beeld is heel verschillend."

Weet u, ik krijg elke twee, drie dagen een zwartboek of een enquête, er zijn geloof ik dertig meldpunten.

Actiz-voorzitter Aad Koster

"Aan de zijlijn staan en roepen dat er meer geld moet komen werkt niet"

Actiz werkt samen met families en de zorgprofessionals aan oplossingen, zegt Koster. "Natuurlijk kunnen er op heel veel plekken dingen beter, maar laat Abvakabo daar energie in steken, in plaats van aan de zijlijn staan en om meer geld vragen." 

"Volgend jaar gaat er heel veel veranderen. De mooie spotjes van het ministerie van Volksgezondheid dat het allemaal prachtiger wordt helpen daar niet bij, maar de enquêtes en zwartboeken ook niet."

"Ik heb het gehad met al die zwartboeken"

STER reclame