Voor de partij van ultra-nationalist Lieberman gaat het versterken van het Joodse karakter van de staat Israël voor alles
NOS Nieuws

Lieberman: geef Arabieren geld en grond

Israël moet Arabieren geld geven om hen te stimuleren het land te verlaten. Daarnaast moeten sommige gebieden worden afgestaan aan een toekomstige Palestijnse staat.

Die opmerkelijke standpunten staan in een manifest dat de partij van hardliner en minister Avigdor Lieberman naar buiten heeft gebracht.

Compromis

Niet de 'oprotpremie' maar de bereidheid grond af te staan, is wat het manifest bijzonder maakt. Daarmee geeft Liebermans partij Yisrael Beiteinu voor het eerst aan dat er, als het om grondgebied gaat, compromissen nodig zijn om tot echte vrede met de Palestijnen te komen.

Het gaat dan over gebieden in het noorden van het land waar nu al meer Arabieren dan Joden wonen.

Het manifest zwijgt echter over de heetste hangijzers in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zo worden de status van Jeruzalem, de precieze grenzen van Israël en de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever vermeden in de tekst.

Aanslag

De ultra-nationalist Lieberman is ook minister van Buitenlandse Zaken van Israël. Hij en zijn partij zijn grote pleitbezorgers van het Joodse karakter van Israël. Om die reden willen ze liefst zo veel mogelijk Palestijnen het land uit hebben. Nu maken de Arabieren nog 20 procent uit van de totale bevolking van Israël.

Vorige week werden op de Westelijke Jordaanoever nog vier Palestijnen opgepakt die een aanslag op Lieberman zouden hebben beraamd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl